Eneste håp for Bush er utskiftinger

Amerikanernes metningspunkt synes å være nådd for fiaskoer og skandaler i Bush-administrasjonen. Alle sakene som nesten var i ferd med å sprekke for et år siden brettes nå ut i full offentlighet. Resultatet er stadig dårligere resultater på meningsmålingene. Lokale politikere som tidligere ville ha presidenten ved sin side vil nå helst at han holder seg unna.

Bush bygget mye av sin tidligere suksess på en luftig ‘stol på meg’-parole. Uten konkrete suksesser som imponerer velgerne blir det vanskelig å gjøre comeback. De politiske sakene som skulle bygge presidenten, for eksempel Social Security, krasjer hardere enn Vibeke Løkkeberg-filmer.

I dagens VG-kommentar fra Svein A. Røhne brukes en irriterende amerikansk kommentator-vane: Ekstreme generaliseringer utfra historiske eksempler. Det er ingen naturlov som sier at en andre presidentperiode automatisk mislykkes. I et lenger perspektiv kom både Ronald Reagan og Bill Clinton ganske bra fra det på grunn av tidligere suksesser og begrensede skandaler.

I en situasjon hvor mengden med fiaskoer tidlig i fireårs-periodeen er usedvanlig store må George Bush følge Reagans eksempel for å komme videre. Etter Iran-Contras-skandalen skiftet han ut store deler av kjernetroppene og klarte med stor suksess å sette en utenrikspolitisk agenda.

Anklagene til Karl Rove om lekkasjer burde vært grepet begjærlig av Bush-administrasjonen til ommøbleringer. Det virker imidlertid som om presidenten er så bundet til sine rådgivere at han ikke makter å vise handlekraft. Å stå på sitt blir viktigere enn å planlegge for suksess.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: