Intelligent og underholdende science fiction

Star Wars‘ er som en tegnefilm på lørdag morgen. ‘Serenity‘ er som en kvalitetsserie på BBC.

Begge har action i massevis, en godt utbygget verden og fascinerende karakterer. Forskjellen ligger i hvor ekte alt føles. La oss ta en rask opplisting av det som gjør at Joss Whedon banker George Lucas ned i støvlene:

  • Effekter. Nå skal det innrømmes at noen av effektene i ‘Serenity’ bare er sånn passe, men historien er ikke så avhengig av det. Data-animasjon blir brukt mer nennsomt.
  • Scenografi. Romskipet hovedpersonene kaller hjem er et mesterverk som utnyttes til fulle i handlingen. Fillete stoler og rot gir inntrykk av et sted som eksisterer utenfor de to timene filmen varer.
  • Dialog. Her er Joss Whedon uovertruffen. En stor mengde informasjon porsjoneres effektivt ut sammen med snertne replikker og uventede kommentarer.
  • Handling. Genre-konvensjonene blir aktivt brukt, men på mange måter føles filmen åpen og uforutsigbar. Reavers blir forklart!
  • Karakterer. Gjengen på Serenity har ingen halvgud-karakterer av typen Darth Vader. Takk og lov. Virkelige mennesker er mer interessante. Med to never fulle med hovedkarakterer skrevet av Joss Whedon er det vel ingen hemmelighet at noen må bøte med livet.

Egentlig er det ikke mer enn hva vi kunne forvente oss av en sesongfinale i ‘Firefly‘, TV-serien filmen bygger på, men det er mer enn nok. Her er det mer action, humor, overraskelser, drama og – viktigst av alt – intelligens enn det meste som lages av science fiction-film.

På veien ut stilte jeg meg det kritiske spørsmålet: Er jeg bare en fan-boy som liker alt Joss Whedon lager? ‘Serenity’ består i hvert fall min magefølelsetest: Jeg vil se den om igjen når den får premiere i Oslo og kjøper den omgående når den kommer ut på DVD.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: