Tre store kinesere

I ‘Economist’ hadde jeg lest om en Kina-utstilling som ble vist i London nå. På tur er det alltid viktigst å få med seg tidsbegrensete utstillinger først. British Museum, Nasjonalgalleriet og Tate-samlingene ligger der uansett neste gang jeg er i London.

Kina – de tre keiserne 1662 – 1795‘ har avgrenset utstillingen til en periode der mansjurene fra nord tok over keiserriket. Når ‘Royal Academy of arts’ først har fått lov til å plukke fra de enorme keiserlige samlingene i Beijing, er det fornuftig å vite å begrense seg.

Museumsutstillinger har lett for å bli en rekke med sprukne vase eller falmete malerier. Denne utstilling er forbilledelig godt organisert i hvordan temaet presenteres. Historien trer klart frem gjennom de ni rommene. Å lese tekstene på gjenstandene holder for så vidt, men audioguiden kan absolutt anbefales.

Alle gjenstandene er fabelaktig godt restaurert og bevart. Som et historisk dokument er kanskje det andre rommet med ruller mest interessant. Tegningene dokumenterer hendelser nesten like godt som et kamerateam fra CNN. Senere rom viser frem eksempler på vestlig inspirert maleri og illustrasjoner av Tu Fu-dikt.

Utstillingen er så visuell og iøyenfallende at gjør seg godt både for en rask titt (selv om prisen kanskje er litt for stiv, £ 11, for noen minutters besøk), men det er også mulig å bruke flere timer ved å studere gjenstandene nøyere, ta en grundig gjennomgang av audioguiden og se de store historiske linjene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: