Farlig omtanke for fattige oljeland

Å forlange at Statoil skal holde seg unna fattige land med diktaturer kan være farlig for menneskerettighetskampen.

Under blaing gjennom helgens aviser kom jeg over en lederartikkel i DN som fortalte at næringspolitisk talskvinne i SV, Ingvild Vaggen Malvik, mener Statoil bør vurdere å trekke seg ut av land som kan by på etiske utfordringer.

Andre selskaper tar gjerne over norske kontrakter. Kina har for eksempel en uslukkelig tørst etter olje. Deres olje-engasjement og næringsinteresser i mange diktaturer fører til et samarbeid hvor alle resolusjoner i FNs sikkerhetsråd blir blokkert. To land som nyter godt av kinesisk støtte etter at vestlige firmaer har trukket seg ut av Kina og Iran.

En politikk hvor Statoil blir presset til å trekke seg ut av lønnsomme utenlandske felter av Stortinget er et godt eksempel på at det beste blir det godes fiende. Kampen for menneskerettigheter er bedre tjent med at vestlige selskaper, som kan påvirkes til å endre tilnærming til styresmaktene i et land, har en sterk stilling i fattige land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: