Magiske netter i Moskva

Mitt mantra er at populærkultur er nødvendig for å forstå et annet land. Filmen ‘Night Watch‘ har vært en så fenomenal suksess i Russland at Hollywood gjennom Fox har gått tungt inn i neste delene av en påtenkt triologi. Kanskje kan den gi innsikt i hva som skjer hos vår nabo i øst.

Prologen om en krig mellom gode og onde vesener gjennom århundrene lyder som en klisjé. Russisk folketro som et utgangspunkt for filmskaperne gjør at publikum vil få noen overraskelser underveis. Vampyrer, hekser og mennesker som gjør seg om til dyr har litt andre styrker og svakheter enn jeg er vant til fra andre fortellinger.

Handlingen foregår i et moderne Moskva. Et parallelt samfunn av magi til vårt eget kan ligne på Harry Potter. Her er temaene mer voksne. Heltene våre, nattevaktene, kjører rundt som en mellomting mellom et rørleggerfirma og Ghostbusters for å stoppe onde skapninger som går over streken. Magien er mer håndverk enn vitenskap eller viljestyrke. Både den kalde krigen og klasseskiller antydes i mytologien.

I begynnelsen virker motstanderne bare onde, men ganske fort får vi vite at de gode tar i bruk tvilsomme metoder og at de onde også har menneskelige trekk. Neste film heter ‘Day Watch‘ og alt tyder på at vi da vil få se konflikten fra den andre siden.

Musikkvideo-stilen på regi og redigering av film har blitt et skjellsord i noen kretser. Det kan bli slitsomt. Med riktig musikalske sans skaper musikkvideo-teknikken i action-scener et skikkelig trøkk.

Den første ‘Highlander‘ filmen fra midten av 80-tallet er fremdeles det beste eksempelet, til tross for at tidsånden ligger som en litt for tung parfyme over Christoper Lambert som udødelig. ‘Night Watch’ bruker rask klippeteknikk og hamrende tekno-rytmer bedre enn de fleste filmer for å få frem hektisk action.

Å forstå alt som foregår og hvorfor er vanskelig. Kanskje er en russisk kulturforståelse til hjelp ved første gjennomseeing. Klippeteknikken kan også gi hodeverk.

Inngangsporten til å like ‘Night Watch’ må være å ta inn filmen som et følelsemsseig rush ved første gjennomseeing. Jeg tror det hele henger bra sammen ved gjensyn, men å insistere på å forstå alt sammen og å lete etter plotthull vil nok ødelegge opplevelsen.

Jeg likte trøkket og oppfinnsomheten i ‘Night Watch’ veldig godt, men tror mange vil stritte mot å være med på moroa. Filmen har store svakheter, men jeg finner dem sjarmerende. En sterk firer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: