Mye penger lokalt for å holde balansen

Regjeringen har klart å motstå fristelsen til å øremerke økte bevilgninger til kommunene. Særlig SV har et frynsete rykte når det gjelder å gi lokale politikere armslag, men denne gangen har de holdt ønsket om detaljstyring i tømme.

Stortinget og velgerne bør holde forventningene om mer hjemmehjelp og barnehager i tømme. En uttalelse fra Kommunenes Sentralforbund til Bondeviks budsjett viser at lokalpolitikerne må jobbe hardt for å stå på stedet hvil. Trange tider og øremerkede midler har gjort at kjedelige (men nødvendige) tiltak ikke har fått nødvendig oppmerksomhet.

Kommunene føler behov for ganske store summer for å løse underliggende problemer i neste fireårsperiode:
Kr 1,8 milliarder for å skape en tryggere drift som tåler en støt
Kr 1,3 milliarder for økte utgifter i forbindelse med at befolkningen endrer seg
Kr 3,5 milliarder for å ta igjen det tapte på vedlikehold.

Ikke akkurat de mest sexy sakene for Stortinget å øremerke penger til, men like nødvendig som gebyrer, lån og håndverkere på et privat husholdningsbudsjett. Regjeringens 5,7 milliarder ender nok opp på andre steder enn sentrale politikeres valgkampløfter.

Nå er Kommunenes Sentralforbund en interesseorganisasjone, men tallene er nødvendig bakgrunn for å forstå prioriteringer lokalt. Det hjelper lite å klage over at hver krone ikke går til sykehjemsplasser eller lærere. Sunn drift av en kommune dreier seg om langt mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: