Obduksjon av en vits

 ‘The Aristocrats‘ markedsføres høylytt som den groveste filmen vist på kino, likevel gikk haugevis av folk ut under visningen jeg var på. Mengden puling, dritt og incest er det første hinderet for å la seg fascinere av filmen. Det andre er en forventning om at alle versjonene av vitsen som gjenfortelles skal være like morsomme.

Penn Jillette, den ene av filmskaperne, er kjent for å lage komedie av å avsløre kjente trylletricks. Jeg ser for meg at interessen for å lage dokumentaren ble vekket av den sannsynligvis første offentlige gjenfortellingen av denne hemmelige showbiz-vitsen tre uker etter 11. september.

Enda mer grundig enn i trylleshowet til Penn & Teller obduseres en opptreden i detalj. Grovheter, godt planlagte morsomheter, plattheter, preteniøse analyser, meta-gjenfortellinger, innsiktsfulle kommentarer, historie. Til sammen blir det et humormuseum som ikke bare sier noe om denne grovisen, men om humor og hvordan den virker generelt.

Etter å ha stilt et spørsmålstegn ved min moral etter å ha falt for ‘Kiss Kiss Bang Bang‘ er det etter ‘The Aristocrats’ helt klart at jeg går en het tid i møte etter døden.

Skal først en film jeg likte slaktes (eller er omtalen egentlig så negativ?), er det godt å se det gjort så morsomt som på Gjemmestedet. Norske filmkritikere har ikke akkurat vært over seg av begeistring. Foruten snublestenene jeg nevnte i innledningen, blir klippingen noen ganger overivrig. Oppbyggingen og timing er viktig for at improvisasjonen skal sitte. Da blir noen sekunders klipp av hver komiker for å forklare vitsen bare forvirrende.

Favorittgjenfortellingen min er ikke helt vellykket, men utrolig dristig og dyktig fremført. Sarah Silverman forteller som om hun er en av deltagerne i det som foregår i vitsen og avslutter med å fortelle at en talkshow-vert voldtok henne. At mannen senere har truet med å saksøke henne gjør historien enda bedre.

Salon har en oversikt over lydfiler med Sarah Silverman på internett. South Park-varianten gir en idé om hvilke prøvelser publikum må gå i gjennom i løpet av filmen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: