Samurai i fremtiden

Enkle gleder minner meg på hvorfor film er så gøy. Før Genndy Tartakovsky lagde ‘Star Wars: Clone Wars‘ for George Lucas, slo han gjennom med ‘Dexters Laboratorium‘ og ‘Samurai Jack‘.

Demonen Aku vil erobre verden og kun et samuraisverd kan drepe han. Eieren blir sendt inn i fremtiden. I en verden som er en frodig blanding av science fiction og fantasi må han slåss seg gjennom hauger av roboter, fremmede vesener og mennesker for å redde verden fra Aku’s åk.

Hver episode på 20 minutter er en mini-episk film. Hovedvekten ligger på action i bøtter og spann, men animatørene er flinke til å bygge karakterer ved å knytte fortellingen opp til kjente arketyper fra mytologi, historie og populærkultur. Dramaturgi og design er det som gjør at serien skiller seg ut.

Samuraier tyder på japansk inspirasjon, og den er tydelig i oppbygging av action og effektiv bruk av split-screen for å få enkel animasjon til å virke dynamisk. Bakgrunner og karakterer er fargelagt og gitt et kantete design som minner meg om de beste østeuropeiske tegnefilmene som gikk på barne-TV på 70- og 80-tallet.

Blandingen av genre og teknikker gir et konsentrat av alt som er tøft i en god fantasy actionfilm. Andre regissører kunne ha mye å lære av dramaturgien både i en episode og slåsskampene.

‘Samurai Jack’ er enkel og bra, og gjør seg derfor best i små porsjoner. Et godt sted å starte, for å se serien på sitt høydepunkt, er episode 25, ‘Spartanerne’. Som tittelen antyder er det en moderne versjon av grekernes kamp mot perserne. Kan det bli mer klassisk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: