Spilleder for opplæring

Nå har Fred Ut, og delvis Peter, tilbudt seg å spille med meg på gamlehjemmet. Den drømmen hadde jeg egentlig gitt litt opp etter å ha mistet mer og mer interessen for spill. I jobben med opplæring på NetCom får jeg likevel brukt gamle kunster som spilleleder.

Mobildata er et stort tema med mange emner. Selv folk som ivrig ringer og SMSer kan ha en liten sperre på å bruke telefonen til litt mer kompliserte ting som mail, internett og WLAN. Kompetanseavdelingen i NetCom ville derfor lage et kurs som folk hadde lyst til å ta, som var praktisk og ga grunnleggende kunnskap om mobildata på tre timer.

På starten av kurset blir deltakerne fortalt at en person er borte. Eneste sporet er en mobiltelefon som de får utlevert. Ved hjelp av den skal de finne ut hva som skjer. Underveis blir de dratt inn i en historie, må løse oppgaver på elæring, bruke telefon og datamaskin for å finne informasjon, sjekke websider spesiallaget for kurset, løse oppgaver i grupper og samtale med kurslederen.

Historien binder temaene sammen og setter dem inn i en sammenheng. Istedenfor å få vist på tavlen hvordan man setter opp mail på telefonen, må man gjøre det selv. Opplegget har blitt laget av Expology med innspill fra kompetanseavdelingen og de som jobber med mobildata i NetCom. Jeg har har vært prosjektleder hos NetCom og holdt noen av kursene.

På evalueringer av andre kurs har jeg alltid spurt om deltakerne har hatt det gøy. Svaret har som regel vært at opplæring ikke skal være gøy så lenge det er noe man må lære for å gjøre jobben sin. På mobildatakurset har responsen vært langt mer entusiastisk. Med tanke på hva folk er vant til av spillopplevelser synes jeg målet er å gjøre opplæring lystbetont.

Egentlig får jeg litt samme følelse av å kjøre dette opplegget som når jeg var spilleder på et rollespill eller en laiving. Målet er å aktivisere folk til å delta i en historie. Viktigst er det at deltakerne sitter igjen med kunnskap de kan bruke i jobben sin. At kurset er morsomt bidrar bare til at ferdighetene sitter bedre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: