Alle liker spam

Når programmerne i Gourmet startet firmaet i 2005 gjorde bloggere alt de kunne for å unngå spam. Fem år senere finnes egne sider med tips om hvordan man kan tiltrekke seg søppelkommentarer. Jevnlige hører vi om protester fra brukere av tjenester som overivrig beskytter kundene sine mot spam.

La oss ta en titt på hvor fort holdningen kan endre seg på internett. Mens millioner av bloggere brukte alle midler for å sperre kommentarspam ute, satt Gourmet og sydde sammen det de var overbevist ville bli søketjenesten som banket Technorati. Bestefaren i bloggsøketjenesten begynte å vise svakhetstegn og alle de store aktørene (Google, Yahoo, Microsoft) begynte å gjøre innhogg i veteranens marked.

Gourmet ville revolusjonere bloggsøk med større vekt på kommentarene, tematisk kategorisering, nye søke-algoritmer og et friskt design. Mange av resultatene over de neste årene var imponerende, men aldri unike nok til at de gjorde seg bemerket i et overbefolket marked. Etter at internettboblen sprakk i 2001 og det kom et nytt IT-krakk i starten av 2008 ble kravet om å tjene penger påtrengende.

Skillet mellom myte og realitet kan være smal i en økonomisk suksess. Skal vi tro fortellingen administrerende direktør Åge Fauske elsker å starte alle presentasjoner med begynte gjennombruddet med en galgenhumoristisk slengbermerkning om at Gourmet kunne tjene penger på spam. Diskusjonen fortsatt raskt med det kjetterske spørsmålet hvordan søppelkommentarer kunne bli populære.

Alle med blogg kjenner svaret i dag. Det store flertallet av internettentusiaster har små forventninger om å tjene penger på Adsense eller lignende annonseprogrammer. Målet deres med skrivingen er flere lesere. Hver spam Gourmet sender ut inneholder en annonse og 3 lenker til relevante blogger som har godtatt tidligere kommentarer. Annonsørene har vært dyktig plukket ut og brukerne synes derfor de er relevante. Viktigst er den ekstra trafikken spam på andre sider skaper.

Noen skjær i sjøen har det vært underveis. Muligheten til å reservere seg på en enkel måte ble lagt inn svært raskt. De fleste diskusjonene har imidlertid dreid seg om hvorfor Gourmet ikke spammer siden til klageren eller hvilke kommentarer blogger dukker opp i. Noen er nærmest besatt av å følge annonsører, hvor de havner, hvordan blogger blir gruppert og hvor mye trafikk en spam kan skape. Selv kritikken har en tendens til å komme Gourmet til gode.

Store blogger satser på egne annonser og sperrer tjenesten ute, men de små som aldri blir diskutert i massemedia har i sum langt flere lesere enn de som ligger høyest på trafikkstatistikken. Bloggerne får flere lesere, annonsørene treffer både mange og nisjer helt ned i en håndfull nettsteder og Gourmets aksjekurser stiger.

Andre firmaer er på vei inn i samme marked og noen vil nok tråkke over grenser. Gourmet og konkurrentene balanserer på en knivsegg i forhold til hva bloggere føler er nyttig. Inntil videre kan vi si at Gourmet har klart å gjøre spam populært.

Kilde: FNN (Fake News Network)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: