Dårlig vant

Keira Knightley kommer i begynnelsen av den nye versjonen av ‘Pride & Prejudice‘ gående, lesende på en bok, som en annen Belle fra ‘Beauty & the Beast‘. I løpet av filmen må både hennes og den mutte Mr Darcys stolthet og fordommer brytes ned for at ekteskapet skal sikres.

Dagens etterkommere av Jane Austen, den romantiske komedien, er en gren av familien preget av innavl og slapphet. Den litt eldre naboen, screwball komedien, hadde langt mer vitalitet.

La oss slå fast at dagens jenter er dårlig vant. En vag eim av kjærlighet i luften er dårlig erstatning for drama, temperatur og gode karakterer. Så lenge Hollywood erfarer gang på gang at dagens jenter lar seg avspise med sludder akkompagnert av søt musikk, kan vi ikke vente at de gjentar blødmene gang på gang.

Regissør Joe Wright tar et greit manus og lager film av det. Hele veien tilfører han historien små, visuelle grep som banker støvet ut av kostymene.

Ta for eksempel ballscenen hos the Bingleys. Kameraet vandrer rundt i rommene i lange tagninger for å få med seg alle små skandaler. Lizzie havner i sentrum og krasjer med Darcy som er så høy at kameraet må trekkes ut for å få med seg alt. Deretter følger en dansescene som liver opp en spretten samtale, hvor de store følelsene sakte kryper inn.

Til tross for erfaring kun fra kopekassen, vet Wright hva han skal bruke hele lerretet til. Komikken beveger seg fra det brede til det subtile, samtidig som alvoret får pusterom. Stoffet er imponerende balansert og turnert.

Skuespillerne er bra, men til tider irriterende. Jeg liker Keira Knightley ganske godt, men rynker likevel på nesen over noen fakter. Det gliset hvor vi får trøkt alle tennene hennes opp i trynet, for eksempel. Fru Bennet kunne dempet desperasjonen et par hakk, i en ellers realistisk film. Matthew MacFadyen virker mer furten enn arrogant, særlig i første del av filmen.

Likevel er dette langt bedre enn det meste som kalles romantiske komedie i dag. Regien fortjener en nominasjon til årets beste, men skuespillerne gjør at filmen ramler ut av årets 10-på-topp liste.

Kinopremiere 13. januar 2006

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: