Finansbyråkrater skremmer SV

SVs Magnar Lunde Bergo er ikke snau når han snakker om partiets syn på tollgrensa for internettkjøp fra utlandet. «Den burde kanskje vært fjernet helt», sier han til Dagbladet.

Sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har SV i løpet av noen uker snudd om heving av grensen. Uttalelser i Dagbladet, Dagens Næringliv og Stortinget før valget ga inntrykk folk skulle slippe å gå gjennom den byråkratiske tredemøllen det er å kjøpe varer fra utlandet.

Det kan gi grunnlag til å spekulere hvorfor et stortingsflertall begynner å snu. Jeg har så stor tillit til politikerne jeg går ut i fra at de hadde tenkt i gjennom enkle ting som at en hevet tollgrense betyr mindre avgifter og konsekvenser for norske selgere av samme varer.

Tidligere finansminister Per Kristian Foss og Høyre var også mot endring av tollgrensen. Så hva har Høyre og SV felles? De har nylig styrt finansdepartementet og en gjeng byråkrater med sterke meninger.

Så har vi altså endelig oppdaget hva som kan piske SV til disiplin. Ikke partiledelse, en regjering de er med i, meningsmålinger eller faglige råd, men byråkratene i finansdepartementet.

Magnar Lunde Bergos forsvar for å frigjøre seg fra valgløftene er forøvrig interessant. Han føler seg ikke bundet av uttalelser fra en politisk rådgiver. Fra før vet vi at Audun Lysebakken skal konsentrere seg om å kanalisere meningene til grunnfjellet i partiet fremfor å selge politikken regjeringen setter i verk. Stortingsrepresentanter demonstrer gjerne mot det statsråder setter i verk.

Skal du vite hvilken politikk SV står for i praktisk politikk kan du derfor bare spørre regjeringsmedlemmer. De andre er ikke et parti, men en studiesirkel.

Kommentarene på Dagbladet forteller at saken om tollgrense engasjerer sterkt. Jeg synes det er naturlig at partier endrer standpunkt når politikk skal settes ut i livet. Og SV er tross alt et parti som har sagt at skatter og avgifter skal opp og de er proteksjonistiske i handelspolitikken. At de ville heve tollgrensen er mer naturlig enn valgkampløftet. Når man stemmer på et parti er det viktig å ha øye på helheten fremfor enkeltsaker.

Grensen på kr 200,- har stått i mange år. Når prisene øker blir verdien av varene som er mulig å få inn tollfritt stadig mindre. En slik fast beløpsgrense er en uting og er reelt en avgiftsøkning etter hvert som årene går. Minimum bør beløpet reguleres jevnlig for å ivareta den opprinnelige intensjonen med grensen.

Toll og avgifter på små summer er enormt kostbart å innkreve, både for kunden, Posten og Tollvesenet. Samfunnsøkonomisk betyr mindre byråkrati mer enn kronene kunden sparer. Masse administrasjon for å kreve inn avgifter som knapt overskyter kjøpesummen er ineffektivt.

Vi får håpe de rødgrønne manner seg opp til å iverksette politikken de ble valgt på fremfor å være tøffelhelter for finansdepartementets byråkrater.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: