Boksalget øker i antall og bredde

Liberalisering av bokmarkedet fører til enfold, mener førsteamanuensis Cecilie Naper i Aftenposten i dag (ikke tilgjengelig på internett). Hun viser til statistikk som viser at bøkene på bibliotekenes venteliste umiddelbart etter en liberalisering fører til en økt etterspørsel etter dumme bøker.

Hun ser ut til å antyde at folk leser dummere bøker når de blir mer tilgjengelig. En ansvarlig kulturpolitikk ville i så fall være å gjøre bøker så dyre og vanskelig tilgjengelig som mulig. Det ville sikkert resultert i smarte lesevaner.

Tallene hun referer viser imidlertid noe annet. De kan kun si noe om ventelister. Et hovedspørsmål er om ventelisten reduserer utlån av andre bøker. Utgjør bestselgerne en større del av utlånet? Neppe. Det er jo høyst begrenset hvor mange eksemplarer av samme tittel som blir kjøpt inn. Bestselgerne kan aldri skyve ut bredden i et bibliotek.

En mer sannsynlig forklaring på statistikken er mediadekningen. Krim og underholdning dekkes bedre i aviser, på TV og på film. Noen populære titler teppebombes vi med i alle kanaler. Selv en storselger okkuperer utstillingsvinduer og tilbudsbord i en begrenset periode i bokhandleren i forhold til i den samlede mediadekningen.

Bokhandlerkjedene Ark og Libris opplever at folk kjøper bredere enn før (kilde: Dagens Næringsliv i dag). De har målt hvor mange forskjellige titler som selges i løpet av en uke. Dette tallet har økt markant sammen med at antall bøker har blitt større. Disse dataene er langt fra perfekte, men langt mer troverdig enn ventelister på biblioteken. Konklusjonen er at vi med liberalisering har fått større mangfold.

Teorien er at tilbud bringer folk inn i butikken. Flere folk i butikken fører til større salg av besteseglerne, men en stor andel av de nye kundene blar også i resten av hyllene.

Det stemmer med tendenser fra internett. Bestselgerne selger mye, men i stadig større grad ligger det store penger i varene som kun selges i små kvanta. Butikker med et mindre, dyrt lager av produkter har vanskelig for å ta ut dette i fullt monn. Kunder har likevel blitt vant til å både kjenne til den siste snakkisen og oppdage små perler på egen hånd. Det vil endre folks kjøpevaner.

Om bøkene blir lest er en annen ting. Selv har jeg nok bøker til å fylle en bokbuss med uleste bøker. Så mange bøker, så liten tid…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: