Trampet ned av King Kong

Ingen kommer vel til denne bloggen for å lese nok et handlingsreferat av King Kong overstrødd av superlativer. Kjøp VG eller Dagbladet for det. Så la meg få gjort unna selvfølgelighetene først: King Kong er generelt sett bra, til tider utrolig bra.

En drøy time uten et monster i sikte går fort i selskap med skuespillerne. Kamp med dinosaurer i hopetall overbeviser om at dette er den beste monsterfilmen noen sinne. Kjærligheten mellom skjønnheten og udyret er troverdig, både på grunn av Naomi Watts og en av de beste data-animerte figurer på film. Filmen er underholdning som får meg til å le lykkelig, samtidig som det menneskelige i historien blir tatt på alvor.

Men ærlig talt, 3 timer? La meg minne om at originale King Kong klokker inn på rundt halvannen time og at den første Lord of the Rings filmen greide å fortelle en komplisert historie på nærmere 500 sider i boken på litt kortere tid enn dette siste mesterverket.

Etter å ha tenkt gjennom hva som skjer så snart action-opptrinnene setter i gang slår det meg i hvor liten grad handlingen bæres fram av det som skjer. Flukt og slåsskamper blir som spektakulære musikal-numre som ikke tilfører historien eller karakterene noe nytt.

Sånn sett er vi bare en trudelutt og en grim familiefar unna en Bollywood-film med sin overtydelige melodramatikk.

Og igjen, det er bra, men gjør meg nervøs for Peter Jacksons videre karriere. Stephen King står for meg som skrekkeksempelet på en kunstner med suksess som forfaller når han ikke lenger har en redaktør til å holde seg i ørene. Bøkene flyter ut og ingen tør å smekke han over fingrene. Det er ikke bestandig et filmselskap som holder igjen er en dum ting. Heldigvis tar Peter Jackson et skritt tilbake fra de store episke effektene med sin neste film, ‘The lovely bones‘.

Kritikere som sier filmer er for lange er som regel skuffende vage. Etter min mening må mange scener som fungerer bra kuttes. Biljakten i New York er spennende, men totalt poengløs. Vi venter på scenen på Empire State og klarer ikke tenke på noe annet, så det er like greit å hoppe til den med en gang. Mye gøy på Skull Island kunne også barberes for å gi filmen en bedre rytme.

For at jeg skal kjøpe King Kong på DVD må det komme en Director’s Cut som er langt kortere enn den som vises på kino.

Forresten, hvordan pokker fikk mannskapet King Kong fra stranden på Skull Island over i båten?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: