Den siste feminist

Siste artikkel i Morgenbladets feministserie om Camille Paglia (ikke tilgjengelig på internett) er neppe skrevet av en fan. Jeg ser at omtalen av Butler har blitt kritisert på en måte som tyder på at presentasjonene også tidligere har vært litt klipp-og-lim.

For å ta det mest absurde først. Birgitte Huitfeldt Midttun påstår at den amerikanske venstrfløyen mener Paglia er homofob. Om så er tilfelle kunne det vært interessant å finne ut hvordan dette lar seg kombinere med at hun er lesbisk.

Artikkelen er preget av sitater fremfor analyser. Alle puslespillbitene er kanskje på plass over to sider, men de er ikke lagt sammen til et gjenkjennelig bilde. Jeg tviler nesten på at skribenten har lest bøkene til Camille Paglia. Dermed er det lett å bli forvirret.

Noen små poenger som leseveildning til en noe sammenrasket artikkel.

  • Naturen ansees som en realitet som kultur ikke kan overvinne, kun kanalisere på nye måter.
  • Hun regner seg som en ateist med katolske tilbøyeligheter, hvilket betyr at hun liker å tolke verden mytologisk uten å bringe gud eller ånd inn regnestykket.
  • Det er forskjell på å identifisere kvinnen og det kvinnelige med naturen. Arketypene er personas, masker, som hjelper oss å forstå kulturen og dens utrykksmåter.
  • Kritikken av feminismen for å ikke ta kunst, vitenskap og historie på alvor ser ut til å ha blitt tatt på alvor av flere av de andre som er omtalt i serien. Det virker mer som om det er svake lesere som misbruker tilfeldige fakta slik det til tider har vært på moten å gjøre i post-moderne teori.
  • For meg har det vært nyttig å ha i bakhodet at Harold Bloom er mentoren til Camille Paglia. Mange av deres holdninger er felles, selv om Bloom har en spirituell tilnærming til virkeligheten der Paglia er materialistisk.

Forøvrig slår det meg at ingen av feministene i serien har så mye konkret å si verken til alenemoren i Norge eller en prostituert i et utviklingsland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: