Økonomer gir bedre helse

Siviltjeneste for alle leger, krever SVs helsepolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen. Dagens djupis* er at «Poenget er å sørge for at folk holder seg i offentlige sektor». Jeg trodde det viktigste var å holde og få folk friske. Men jeg ønsker å tolke helheten i utspillet i Dagens Næringsliv mer positivt.

Tidligere har jeg vært opptatt av dårlige prioriteringer i helsevesenet. Og her ser Thorkildsen ut til å være på linje med meg: «Det rettferdige er at de sykeste får hjelp først. Ofte er det også de som er de fattigste, og har lite å stille opp med. I dag er det vi som er friskest som får hjelp først. Det kan hende at vi faktisk må vente litt.»

I listen over mål presentert i Dagens Næringsliv i dag er dette ønsket fraværende. Jeg vil heller kalle listen fra SV for virkemidler. Men kanskje det å skille mellom detaljer som mål og virkemidler smaker for mye av økonomisk tenking for Inga Marte Thorkildsen.

For som virkemiddel (eller mål?) for å lage et bedre helsevesen ønsker SV å hive ut økonomene og rense markedsspråk ut fra helsevesenet. Pasientene får aller nådigst fremdeles lov til å stå i en kø og bli omtalt i fireårige helseplaner, men der går grensen for talltriksing.

Før vi fortsetter kommer et liten tankeeksperiment. Tenk deg at en ressurssterk familie med et kronisk sykt barn det ikke finnes noen terapi for går ut i avisen og forlanger at det offentlige helsevesenet skal betale for en eksperimentell behandling. Eller at en fødeavdeling med akupunktur og alternative metoder skal legges ned for å finansiere et bredere jordmortilbud. Hvem vil stå i mot særinteressene til de rike i disse sakene?

a) politikeren
b) helsearbeideren
c) pasienten
d) økonomen

Sånn jeg kjenner helsedebatter i media så heier politikere, John Alvheim var skrekkeksempelet, konstant frem kravene fra ressurssterke grupper. Helsearbeideren fokuserer på å gi pasienten best mulig og mest mulig moderne behandling, uten å avveie det mot billigere terapier og andre pasientgrupper. Og det er i stor grad deres oppgave.

Økonomene er de som kan skaffe data til veie som gjør det mulig å prioritere. De kan også se hvem som er sykest og trenger hjelpen mest mer i fulgeperspektiv, uten å ha pressgrupper eller pasienter hengende over skulderen.

Et bedre helsevesen krever en balanse mellom politikere, helsearbeidere, pasienter og økonomer. Å redusere antallet økonomer og markedsspråk vil føre til at pressgrupper, rike og friske får mer hjelp på bekostning av fattige og syke. Men siden dette er fraværende i listen over i mål er kanskje ikke dette så farlig?

* Min definisjon på en djupis: En uttalelse tatt ut av sin sammenheng som illustrer personen bedre enn han eller hun liker, men som så blir gjenstand for en skinndebatt i media hvor den blir tolket i hjel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: