Udetonerte fiskeskandaler

Avisene leter etter norske forurensingsskandaler i fisken vår om dagen, men overser en rapport utarbeidet av Mattilsynet.

Målinger fra andre land tyder på at Russlands importstopp handler mer om handel enn miljø. Kritikken mot norsk laks i Dagsavisen mangler også substans som miljøsak. Dataene er resirkulert fra tidligere artikler.

Det er verdt å merke seg at det ikke er noen uenighet mellom forskerne bak undersøkelsen og Mattilsynet om dioksinnivået. Alt er godt innenfor grensene EU setter. En mulig grunn for amerikanere til å være på vakt at dioksinnivået i maten i USA generelt sett er høyere enn i USA.

Norge har likevel en mulig udetonert miljøkatastrofe i fiskerieksporten. Miljørådgiver Tom Erik Økland i Bergfald & Co har vært med på å utarbeide en rapport for blant annet Mattilsynet om tilstanden i norske fjorder. Han advarer om at målinger i vannet tyder på at fisk fra Grenlandsområdet og rundt Farsund vil kunne ha dioksinnivå over EUs grenseverdier.

Fra Telemark eksporteres det tonnevis med ål og sild til EU. Disse blir ikke tilstrekkelig kontrollert for forurensing. Resultatet av kontrollmålinger i EU kan bli en forurensingsskandale med langt mer substans enn oppslaget i Dagsavisen og handelskrangelen med Russland.

Oppdatering: Farsund er endret fra Lillesand.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: