TV-året 2005

Dramaserier er det som interesserer meg på fjernsyn, med få unntak. Under følger de seriene som gledet meg mest i fjor. Kravet er at jeg så dem i 2005. Det betyr som regel at det går på en norsk TV-kanal, siden jeg i liten grad orker å laste ned fra internett, eller finnes på DVD.

La meg først liste opp alle showene som jeg vil holde et øye med, men som ikke nådde opp:

 • Extras er nesten morsommere enn The office. Jeg hadde alltid et problem med at Ricky Gervais første serie var et hakk for pinlig.
 • Samurai Jack og Star Wars: Clone wars er ypperlige tegnefilmer som demonstrer hvor kult animasjon kan være.
 • Six Feet Under er fremdeles bra, men serieskaperne gir ikke nok belønning til faste seere. Alt går jo galt hele tiden, uten underholdningsrushet som finnes i mindre seriøse serier. Tidenes beste åpningssekvens gir plusspoeng.
 • Boston Legal har overbevist over en halv sesong og nærmer seg opprykk. Første bra advokatserien siden L.A. Law. Legg merke til hvordan kamera fokuserer på hender hele tiden.
 • Presidenten har fått noe nytt og friskt over seg med Jimmy Smits (apropos L.A. Law) og Alan Alda i primærvalg. Mulig opprykk, hvis jeg bare legger bak meg den smarte dialogen i de første sesongene.
 • Ved kongens bord er ikke helt bra nok, men det beste norske forsøket i år.
 • OC sprengte alt kruttet i første sesong og strever med å finne formen igjen. Tror dessverre såpeoperaen er fortapt for alle andre en fjortisene.
 • Smallville var ekstremt ujevn i forrige sesong. Ensomhetsborgen og James Marsters (Spike i Buffy) som sjefsskurk i denne sesongen gjør at jeg følger med med et halvt øye.
 • Alias begynner å utspille sin rolle. Blandingen av familiedrama og agentspenning virker litt slitt.
 • CSI er underholdning til å stole på, men heller ikke mer. Men det nærmer seg en sesongfinale laget av Quentin Tarantino.
 • Typisk norsk er det eneste magasinprogrammet jeg følger.
 • ‘The daily show’ er det jeg savner mest fra USA, men mye kan lastes ned fra internett.

10. Jack & Bobby
Gimmicken med å hoppe 50 år frem i tid har gjort det mulig å få inn gode gjesteroller. Men la oss glemme det mest iøyenfallende. Personene og situasjonene hever seg over vanlige såpeoperaer. Karakterene mener godt, men er tragisk feilbarlige. Det er godt å se en serie som så aktivt ser situasjoner fra flere perspektiver, uten å bli overdramatisk eller sensasjonelle.

9. Wonderfalls
Hvis Firefly er serien som mest av alt fortjente å holde på lenger enn den gjorde, så tar Wonderfalls andreplass. En uvanlig vellykket miks av drama og komedie som selv en som har sett mye film og TV hadde vanskelig for å forutsi.

8. Nip/Tuck
At jeg ser denne serien til tross for uutholdelige operasjonsscener sier noe om hvor bra den er. Den balanserer hele tiden på kanten til å bli et hakk for ivrig etter å sjokkere, men klarer så vidt å balansere tabloide temaer med interessante karakterer og historier.

7. Deadwood
En utrolig fascinerende beskrivelse av hvordan samfunn oppstår i en gammel gruveby. Forholdsvis korrekte historiske personer, gode manus, fantastiske skuespillere og en seriøsitet som slår det meste på film gjør dette til en tilfredsstillende TV-opplevelse.

6. Veronica Mars
Egentlig har jeg aldri skrevet en omtale av serien etter at jeg så den, så la meg ta det kort. Bra: Kulere hovedperson enn Buffy, disponerer lengre plottråder bedre enn noe annet på TV og en av de beste tittelsanger jeg har hørt. Men Veronica er for mye av en ensom ulv. Til tross for et stort utvalg av bipersoner klarer de ikke å engasjere meg følelsesmessig på samme måte som for eksempel i Buffy.

5. Dead zone
En veldig undervurdert serie. Jeg har akkurat sett ferdig sesong 3, så det kommer en mer grundig vurdering senere.

4. Doctor Who
Maken til moro er det lenge siden jeg har sett på TV. Etter en runde gjennom ekstramateriale på DVD-utgaven er beundringen styrket. Vellaget og gjennomtenkt. Best av alt, kvaliteten ble tydelig hevet gjennom serien, noe som lover godt for neste sesong. Britene har allerede fått en forsmak med ‘The christmas invastion’ som gjorde det svært godt på BBC i julen.

3. Lost
Eneste bekymringen jeg har er i hvilken grad serien klarer å gi tilfredsstillende svar på alle gåtene. De første episodene av andre sesong har styrket meg i troen. Informasjonen og de nye spørsmålene om luken i bakken var svært godt utført. Jeg mener at sesong to er minst like bra som den første.

2. Graven
Magefølelsetesten på hvor bra noe er alltid i hvilken grad jeg ønsker å beholde noe på DVD, og denne svenske krimmen ligger på harddisken og skal brennes på DVD. Langsomheten i fortellingen av historien ble aldri kjedelig. Med unntaket av rollespillfolkene i skogen klarte svenskene å turnere en masse fortellingstråder ypperlig.

1. Battelstar Galactica
Merkelig hvordan en science fiction-serie kan være mer realistisk enn dramaserier som liksom skal foregå i vår tid. Serien beskriver utrolig godt hvordan mennesker og et samfunn reagerer under press. Parallellene til vår egen politiske virkelighet er tydelige. Samtidig er serien utrolig underholdende. Med stor sorg ser jeg hvor dårlig Babylon 5 holder seg, men jeg tror Battlestar Galactica vil tåle et gjensyn om noen år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: