Medieåret 2005

Nå er det på tide å skrive om noe annet enn film og TV. La meg innrømme at tittelen og visjonen for bloggen ble utformet for å gi meg frihet til å skrive om akkurat det jeg vil, men likevel ligger det en viss forpliktelse i å ikke bare skrive om underholdning.

Til tross for et nyttårsforsett om å redusere mediabruken noe for å få mer tid til å lese bøker, så vil jeg nok leve opp til betegnelsen mediagourmand i 2006 også. For de som lurer, så langt i år har jeg hatt litt høyere tempo på boklesingen enn i fjor. Men ikke mye.

En type media som er helt strøket er TV. Da regner jeg selvsagt ikke med fiksjon, hvor kopekassen har mye å by på fremdeles. Etter valgkampen slo det meg hvor ubrukelig og tidssløsende mediumet er for nyhetsoppdateringer og debatt. Takk og farvel for all overskuelig fremtid.

Etter et foredrag til et mediahus om blogging, ble jeg spurt om mine egne mediavaner. At avisen utgjorde starten på dagen fikk alle til å trekke et hørbart lettelsens sukk. I hvilken grad jeg er representativ er et annet spørsmål. Her er min faste meny av aviser:

 1. Aftenposten har gjort en over all forventing god jobb etter tabloid-format og lansering av A-magasinet. Enkelt artikler og valg kan kritiseres, men det er hovedretningen som er viktig. Hver dag finner jeg flere artikler som er gode og interessante. Aftennummeret er imidlertid i faresonen for å bli avbestilt. Eneste grunnen til at jeg fremdeles abonnerer er et stadig sviktende forsett om å følge med på hva som finnes av arrangementer i byen.
 2. Dagens Næringsliv er absolutt best på kommentarer og gravende journalistikk i Norge nå. Den ene uken tar de knekken på Ventelo og den neste SOS Rasisme. Et ønske om å gå egne veier kan gjøre at avisen stiger et hakk på listen min. Litt irriterende at det er så vanskelige å lenke til artikler jeg kommenterer. De er fremdeles gjerrig på internett.
 3. Morgenbladet leverer jevnt over gode artikler med et vidt spekter av perspektiver. De har klare holdninger til sakene de skriver om, men som helhet er de aldri helt forutsigbare. I november og desember var det usedvanlig mange lesbare artikler i ukesavisen.

Nedrykk: Dagsavisen klarer ikke å bli annerledes nok i forhold til Aftenposten. Mange av kommentarene er irriterende konvensjonelle og lite underbygde. New York Times på lørdag reddet dem som helgeavis en stund, men nå er det over og ut.

Moden for opprykk: Klassekampen har overtatt som lørdagsavis, men jeg har en mistanke om at de kan bli for forutsigbare. Jeg gir blekka noen uker til før jeg bestemmer meg.

Magasiner er et godt sted å kutte ned for å skaffe mer tid til bøker. Jeg har en svakhet i å ikke klare å stoppe lesingen hvis noe er bare litt interessant. Fordelen med aviser og blader i forhold til bøker er at lesingen ikke er så målstyrt. Det er deilig å bli overrasket av et tema eller en artikkel jeg aldri hadde giddet å lese en hel bok om.

 • SFX gir god oversikt over all nerdekultur. Den personlige tonen i presentasjonen av film, TV, bøker og tegneserien har fulgt meg nesten siden de startet for en rundt 12 år siden. Nå har de til og med fått en webside det er verdt å følge med på.
 • Atlantic Monthly gir grundig amerikanske artikler om et bredt spekter innen politikk og kultur. Fantastisk bra og det eneste bladet jeg abonnerer på.
 • Mind, et populærvitenskapelig magasin om psykologi, er et nytt bekjentskap. De er grundige og seriøse. Mitt lille tilbakefall til studiene som ble avbrutt når jeg fikk jobb i Funcom.
 • Empire er det vel verdt å lese, til tross for mye filmstoff på internett. Særlig de lange artiklene om en genre, skuespiller eller film som de har minst en av i måneden er interessant.

Magasiner jeg har lest minst 2 av i fjor:

 • Vanity Fair er en favoritt, men blir kjøpt avhengig av hva de skriver om. Kjendisen på forsiden er sjelden en utløsende årsak.
 • Mojo er litt tilfeldig blitt kjøpt 2 ganger på grunn av interessante artister på forsiden (Ian Curtis og Kate Bush). Et godt blad, egentlig, som gir god oversikt over musikk.
 • Economist skulle jeg ønske at det var tid til å lese hver uke, men her blir det mer spredde numre. Utrolig grundig og seriøst nyhetsmagasin.

Daglige websider (kommentarer overflødig, sjekk dem heller ut selv):

 • Salon gir god oversikt over amerikansk politikk og kultur, med en liberal vri
 • Arts & Letters Daily for lesestoff på internett som går litt mer i dybden
 • TV Tattle er en god link-blogg for nyheter om fjernsyn
 • Klassekampen er litt gjerrige, men de slumper til å legge ut noe interessant nå og da
 • Journalisten gir et overblikk over nyhetsmedia i Norge
 • En lang liste med norske blogger

Nedrykk: Slate, Science Fiction Weekly, en lang rekke filmblogger

Årets ord er podcast, og de utgjør den mest revolusjonære tillegget til min media-meny. Jeg har de siste 10 årene kuttet radio. Problemet med å bli styrt av de som legger programmet og enorme mengder meningsløs musikk avskrekket. Podcast er en perfekt kur for dette. Jeg gidder ikke linke her, siden programmene lett kan søkes opp i iTunes eller andre programmer

 • Cinecast
 • The Movie Blog
 • NBC Meet the Press
 • The Official Lost Podcast
 • P2-akdademiet
 • Språkteigen
 • The World Technology
 • New Scientist Podcast
 • The Ricky Gervais Show

Opprykk: Lost Transmission, Ebert & Roeper
Nedrykk: ITavisens Podcast inneholder for mye kjedelig tomprat. Programlederne er ofte også overraskende kunnskapsløse om temaene de diskuterer. Jeg scanner heller forsidene deres.

Så kan det hende jeg må rydde enda mer plass etter hvert til bøker, men sånn ser mediemenyen foreløpig ut for 2006.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: