Darfur: Ulven vil passe sauene

Sudan er på god vei til å få formannskapet i den Afrikanske Unionen. Støtte fra flere toneangivende land i regionen – Egypt, Etiopia og Sør-Afrika – gjør denne absurde situasjonen svært sannsynlig.

Til tross for at regjeringen er innblandet i et folkemord og ligger i konflikter med Chad, anses de tydeligvis for kvalifiserte til å lede arbeidet med å skape fred. For å toppe absurditetene har regjeringen i Khartoum arrestert menneskerettighetsaktivister som deltok på konferanser i forbindelse med møtet.

En av oppgavene til den Afrikanske Unionen er å lede en styrke på 7.000 soldater som overvåker våpenhvilen i Darfur. I utgangspunktet er det vel verdt å støtte opp om lokale løsninger, gjerne med økonomiske midler, for å sikre fred i området.

Det blir nok vanskelig å finne et perfekt formannskap, men det er ingen unnskylding for å velge det verste. Regjeringssjefer i Afrika har en lei tendens til å klappe hverandre på ryggen fremfor å prøve å løse problemer.

Jeg håper fortsatt at Norges signaler om bidrag til en FN-styrke vil hjelpe, men Kina blokkerer FN fra å handle effektivt. De er tungt inne i oljesektoren i Sudan og betaler for tilgangen til energi ved å underminere alle forsøk på å ta Darfur opp i sikkerhetsrådet.

En av de skribentene som har skrevet mest engasjert om Darfur er New York Times-journalisten Nicholas D. Kristof. I en bokkritikk skriver han om hva som kan gjøres:

«… større sikkerhet er essensielt og troppene fra den Afrikanske Unionen som har blitt sendt til Darfur er utilstrekkelige til å kunne løse oppgaven. Den mest realistiske løsningen er å gjøre dem om til en ‘blåhjelm’ FN-styrke og bygge den ut med FN og NATO-tropper. USA kunne lett håndheve en ikke-flyvningssone i Darfur ved å bruke Chad luftbasen Abeché i nærheten. Videre kunne de anstrenge seg for å arrangere en stamme-konferanse – den tradisjonelle metoden for konfliktløsing i Darfur – og det er grunn til å håpe at en slik konferanse kunne virke for å oppnå fred. Arabiske stammer har fått lide for krigen også, og stammehøvdinger er mer villlige til å forhandle enn den sudanesiske regjeringen og opprørslederne som er parter i de pågående fredsforhandlingene.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: