Koreansk lysløype

Gjennom et par år nå har jeg hatt vært over gjennomsnittet interessert i koreansk film. Selv når jeg så noe som egentlig ikke var så bra, føltes det friskt og interessant. Cinemateket har nå laget en mini-festival med nyere film fra Sør-Korea som har vakt interesse langt utenfor Norges grenser.

Av de jeg har sett tidligere anbefales særlig ‘Tales of two sisters’, en av de beste asiatiske grøsserne de siste årene. I tillegg til noen av de skumleste spøkelsene du kan tenke deg, har filmen en fascinerende eventyraktig stemning. Sjekk ut min tidligere anmeldelse.

Regissøren bak ‘Oldboy‘ startet hevntriologien sin med ‘Sympathy for mr Vengeance’. Jeg så denne før Cannes-vinneren og fikk ikke helt taket på den. Historien om en stum bror som vil hjelpe søsteren sin spinner helt ut av kontroll. Stemningen er annerledes enn operatragiske ‘Oldboy’. Historien er mer nedpå og alle hovedpersonene sparker i gang sine katastrofale valg i beste mening.

‘JSA’ er en thriller om etterforskningen av en hendelse på grensen mellom Nord- og Sør-Korea og reflekterer det sterke nasjonale ønsket om en gjenforening. Ingen av filmene traff meg helt hundre prosent, men de hadde noe ved seg som overbeviste om at et mesterverk som ‘Oldboy’ var på vei. Siste del i hevntriologien, ‘Sympathy for Lady Vengeance’ er på topp av listen over filmer jeg må få sett.

På samme måte var det med Kim Ki-duk. ‘Samaritan girl’ var den første jeg så av han, men den virker litt kunstig og oppkonstruert. Tenk deg Lars von Trier som lager en av sine krampeaktig provoserende filmer i asiatisk tapping. Likevel gir filmen en klar følelse av en regissør det er verdt å følge med på. To av filmene hans havnet på min 10-på-topp liste for 2005.

‘Resurrection of the little match girl’ fant jeg derimot ikke noe interessant ved.

På festivalen satser jeg på å få meg begge åpningsfilmene. Særlig Song Il-gon synes jeg hørtes interessant ut, og sørger derfor også for å få med meg ‘Spider Forest’. Popcorn-filmen ‘Shiri’ har jeg hørt mye om. Som en del av min ‘populærkultur forteller mest om et land’-filosofi blir det viktig å få med seg denne. Siden delingen av landet virker så sentral i koreansk tenkemåte har jeg lyst til å få med meg ‘Repartation’. Og billett til ‘Lady Vengeance’ er selvsagt kjøpt allerede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: