Anti-Amelie fra Seoul

For å forklare hva en kamerat kunne vente seg av Sympathy for Lady Vengeance, foreslo jeg et barokt hevndrama. Han skjønte ikke helt hvordan disse to ordene kunne fungere sammen, men etter filmen var vi enig om at det var en ganske dekkende beskrivelse.

Selve hevnen var ikke så utspekulert som jeg hadde ventet. Hovedpersonen bruker godheten som våpen, grusomheten som skjold og et nettverk av fengselsvenner for å få has på mannen som plasserte henne bak murene i 13 år.

Sammensetningen av virkemidler det som gir den barokke stemningen. Mengden slående bilder, religiøse symboler, velplassert musikk, pulp-assosiasjoner og intrikate tilbakeblikk tilslører at hevnen er ganske enkel. Det hele holder seg så vidt innenfor grensen til å bli for mye av det gode.

Styrken til avslutningen av Parks hevntriologi er symfonien av stemninger og tanker som strømmer mot oss. Særlig imponerende synes jeg avslutningen er, der overgangen mellom hevn og straff fra kollektivet blir skremmende flytende. Likevel er det plass til absurd humor i alvoret og brutaliteten.

All action som man kan forvente i et hevndrama er omhyggelig klippet bort, derfor føles filmen veldig annerledes enn Oldboy. Noe av klippeteknikken er likevel felles. Park går gjerne fra oppbygging til konsekvens uten å vise hva som skjer i mellom.

‘Lady Vengeance’ går et skritt lenger enn hevnfilmer som stiller spørsmålstegn ved om den egentlig er så tilfredsstillende eller om straffen står i forhold til forbrytelsen. Den sanselige behandlingen av stoffet, som i en mørk utgave av ‘Amelie fra Montmartre’, gir en rik opplevelse. Den samfunnsmessige konsekvensen av straff i siste del imponerer. Er det mer å si om hevn etter dette?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: