Filter: Pavens skjegg, bomber og granater

Idealet for seriøse og grundige artikler om aktualiteter er fremdeles Altantic Monthly. Siste utgave som har kommet i Narvesen-hyllene har to gode, lange artikler som gir mening til raske nyheter.

Paul Elie skriver en grundig forklaring av hvordan Joseph Ratzinger ble pave Benedict. På veien frem til resultatet som står å lese i magasinet har han utført intervjuer med fire kilder på innsiden av Vatikanet. Artikkelen gir en klar pekepinn om hvor den katolske kirken kommer fra og er på vei:

«På godt og vondt er det helt klart hvem Benedict er. Tydeligheten i verdenssynet hans vil få noen katolikker til å vende bort fra kirken. Men hans visjon for den kristne tro utgjør en utfordring for resten av oss. Den minner oss om at konflikten mellom kirken og den moderne livsanskuelse ikke er over den ene eller andre saken, men over kjernespørsmålet i all religiøs tro – om Guds eksistens og måtene Gud kan vise seg i våre liv».

Alle debatter om religion i Norge har en tendens til å ikke ta inn over seg at troen er viktig i menneskers liv. Et perspektiv som ikke taes opp utførlig i artikkelen er i vår stor grad sekulære europeere er en minoritet i verden. Svært få har et så distansert forhold til tro. Her ligger muligens noe av forklaringen til overraskelsen over de siste dagenes konfrontasjon med en muslimsk verden.

William Langewiesche tar for seg hvordan verden har havnet i en situasjon hvor stadige flere land har atomvåpen innen rekkevidde. I forrige nummer startet han ved å presentere den pakistanske vitenskampsmannen A. Q. Khan som var edderkoppen i et nett som jobber for å gi flere tilgang til atomvåpen.

Journalisten Mark Hibbs satt ofte på mer kunnskap enn de beste etterretningsorganisasjonene, likevel har få hørt om han. Grunnen er at han jobbet i et smalt bransjetidsskrift. Undersøkelsene viste at han ofte traff blink med sine artikler om hvem som hadde tilgang til hvilken teknologi. Fakta Hibbs graver frem tyder på at flere enn ivrige røverstater bør lastes for situasjonen vi er i i dag.

Langwiesche ser ut til å mene at denne uttalelsen fra en anonym pakistansk kilde oppsummerer problemet:

«Den beste måten å bekjempe spredning på er å jobbe for global nedrustning. Fint, supert, selvsagt – hvis du tror det kommer til å skje. Men du kan ikke ha en verdensorden hvor du har fem eller åtte atommakter på den ene siden og resten av det internasjonale samfunnet på den andre. Det finnes steder som Pakistan, fattige land som har legitime bekymringer for sikkerheten sin – like legitime som deres. Og likevel ber dere dem om å løse disse problemene uten atomvåpen – mens dere har atomvåpen OG alt mulig annet? Det er ikke et spørsmål om hva som er rettferdig, eller rett eller galt. Det vil bare ganske enkelt ikke fungere.»

En artikkelsamling som går gjennom kampen for verdier i USA som en kommentar til presidentens ‘State of the Union’-tale gir en bredere forståelse av denne diskusjonen, men kvaliteten på bidragene er høyst variabel.

Da er en artikkel om amerikanske tenåringjenters holdninger til sex, med vekt på munnvarianten, mer interessant. Caitlin Flanagan tar i artikkelen ‘Are you there, God? It’s me, Monica’ en titt på liberal litteratur om temaet på 70-tallet og sammenligner med nyere bøker, samt en svipptur innom Clintons erotiske eskapader. Den er sunt skeptisk til sensasjonspreget frykt fra voksensamfunnet, men tar også det hun hører på alvor og leverer en tankevekkende analyse.

Siste nummer av Altantic Monthly er veldig god valuta for pengene for alle som vil ha litt bakgrunn for nyhetene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: