Kinamat 1: Gatekjøkken

Løsningen på å unngå å være døgnvill etter en 10 timers flytur østover er å sove på flyet og hoppe over en natt. Jeg har imidelertid en tendens til å ha en litt for effektiv indre klokke. Den nekter meg å sove i andre tidsrom enn mellom 2300 til 0800. Løsningen på å bli trett nok til å sovne på flyet var store mengder rødvin; passe til å bli døsig, for lite til å være i bakrus ved ankomst i Beijing.

Matmessig begynte jeg litt forsiktig med gatekjøkken mat. Ærlig talt var 3 store retter og ris til 40 kroner langt bedre enn de fleste kinarestaurant-besøk i Norge.

For å begynne med den kjedeligste retten, så besto den av poteter, sopp, løk og paprika stekt i sesamolje. Greit nok som tilbehør, men ikke så langt unna pytt-i-panne uten kjøttet.

Favoritten min var bønner stekt to ganger. Andre gangen er retten krydret med chili, hvitløk og soyasaus. Små biter av svinekjøtt er brukt mer som krydder og smakstilsetning enn som en hovedingrediens.

Den mest spennende retten, består hovedsaklig av tørket chili. Innimellom er det biter av kylling, vårløk og sesamfrø. Blandingen er svært smakfull. Det blir litt som å spise reker: Godt, men mye rensearbeid.

I Kina tar gjerne restaurantgjestene med seg rester for bruk senere, for eksempel bein til å koke en kraft på. Pekingand ender gjerne med at du tar med deg skrotten i vesken hjem. Å gjenbruke de tørkede chiliene i en annen rett ville derfor være helt normalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: