Kinamat 3: Hot pot

På 90-tallet ble Mongolsk grill populært i Oslo. Denne mattradisjonen har sannsynligvis kommet til Norge via Kina. Keisere fra nord og øst har i perioder satt sitt preg på landet.

 Varianten med å steke grønnsaker og kjøtt, for så å blande resultatet med forskjellige sauser har jeg sett få eksempler på i Beijing. En annen tradisjon, hot pot, er derimot veldig populær.

DSCN0062

Utgangspunktet er en stor kjele med konstant fosskokende vann. Det kan krydres med grønnsaker, urter og chili. Jeg prøvde med en mild og en sterk variant. Deretter dyppes ingredienser av alle slag opp i vannet: Kjøtt i tynne skiver, rekeboller, kål, neper, miso, skinke og poteter. Det meste kan brukes, bare det er i biter som lar seg koke i løpet av noen minutter.

Noen av ingrediensene utfordret mine ferdigheter med spisepinner. Særlig potetskiver førte til askillige frustrasjoner og forgjeves fiskeekspedisjoner.

Ved siden av var det en sesamdip som kunne utvides med en lang rekke ingredienser etter smak, som purre, krydder og en sterk oljedressing. I tillegg ble det servert syltet kinakål og hvitløk.

DSCN0068

Høydepunktet i måltidet for meg demonstrerte ‘den som ikkje kråka kan nytte så’-holdningene til kineserne i matveien. Mot slutten fikk vi servert en suppebolle med litt olje, eddik, hvitløk og koriander i bunn. I den skulle vi helle kraften fra vannet alt det andre hadde blitt kokt i. Opp til toppen med den svake kraften og en liten skje chilivann ble en perfekt avslutning på et 2 timer langt måltid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: