Kinamat 6: Xinjian

Vest i Kina er det en provins med lange muslimske tradisjoner, Xinjiang. Maten fra dette området er et møte mellom Midt-Østen og Midtens Rike som har sin egen stil. Restauranter av denne typen er veldig populære i Beijing. I det nærmeste nabolaget er det 3 – 4 stykker.

På gårsdagens middag var vi åtte personer, så antallet retter var enormt. Under følger en liten beskrivelse og noen bilder som viser hva som skiller Xinjian fra annen Kina-mat.

Hjertet i måltidet er et realt trespidd med lammekjøtt, nydelig krydret og med tydelig grillsmak.

Lam er et populært dyr i Xinjian. Gryten under hadde får-i-kål-lignende biter i en grønnsakskraft med hele Schezuan-pepper. Retten passer ypperlig til en kald vinterdag på steppen. Når kjøttet er spist opp drikkes kraften som suppe.

En grønnsaksrett består av store sopp på mini kinakål (rettet opp til et til et navn som jeg oppdaget senere) med en mild brun saus. Når jeg spurte de som snakket kinesisk hva det grønnsaken ble kalt, fikk jeg beskjed om at det nærmeste man kom var ‘greie med grønne blader’. Greit nok for meg. Den milde retten var god, og ser temmelig bra ut på tallerken.

Flere av pastarettene fra Xinjian ligger nærmere det vi forbinder med Italia enn nudler. Tomatsaus, noe jeg knapt har sett andre steder, er ganske vanlig. På bildet av lammegryten kan det skimtes potetstrimler i tomat.

All mat består av uendelige kulturblandinger. Midt-Østen og Kina var imidlertid nytt for meg og det er interessant når skjøtene i miksen er så tydelige. Xian Jian er et spennende kjøkken jeg gjerne hadde sett i Norge.

Tillegg: Provinsnavnet er rettet opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: