Flyvende barn

På 70-tallet sendte NRK en serie opptak fra kinesisk sirkus. De viste imponerende oppvisinger i balansekunst, akrobatikk og sjonglering på klassisk vis. Jeg satt klistret til skjermen. I Beijing gikk det flere show med dette og Kung Fu.

Forestillingen vi så hadde hovedsaklig barn som aktører. De utførte presise og imponerende kunster for en forholdsvis tom sal. Mars er tydelig utenfor sesongen. På muren satt jeg alene i bussen. Å slippe å stå i kø overalt kan imidlertid være ganske behagelig.

De siste årene har ny-sirkus blitt til big business i USA med Cirque Soleil, gigantiske forestillinger med fargesprakende kostymer og utstyr som krever millioninvesteringer. Kina leverer masse artister til disse sirkusene som er rene franchise-virksomhetene med faste forestillinger i Las Vegas og turnerende trupper over hele verden.

Akrobatikk-forestillingen i Beijing prøvde å legge inn noen av de samme triksene med dramaturgi i nummeret, tung symbolikk, storslagen musikk og kunstnerisk utførelse. Teknikken sitter (med unntak av et par nummer hvor de tydeligvis prøvde seg litt frem), men regien fungerer ikke.

Cirque Soleil slipper bare unna beskyldningen om kitsch fordi det er gjort med stor overbevisning og at alt ser så dyrt ut. De unge aktørene i Beijing har ikke nok tyngde utenom akrobatikken til å bære en ambisiøs regi. Kostymene ser ofte litt billig ut.

Teknikken gjør likevel forestillingen vel verdt å se, og jeg synes det er spennende å se at kineserne ønsker å utvikle sin egen ny-sirkus stil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: