Kinamat 8: Food court i Xiamen

Verdens neststørste kjøpesenter er langt fra så eksepsjonelt som jeg trodde. I den langt mindre byen Xiamen sør i Kina har jeg vært innom to andre som slår det meste både i Norge og USA. I en litt sliten bygning nær togstasjonen hang ungdom rundt butikker av alle slag.

DSCN0168

I toppen var en enorm food court med smakebiter fra flere forskjellige områder. De to foregående dagene spiste vi et par måltider der.

Første kvelden bestilte jeg to kjøttboller av svin som svømmer i brun saus. Her var det nesten som å komme hjem til mor. Innsiden var god, rosa og mildt krydret. Vertskapet hadde tidligere fått denne retten på en Hakka-restaurant, et slags taterfolk med egne mattradisjoner.

I tillegg bestilte vi grillet chili i en saus av finhakket svinekjøtt. Smaken var mild og søt, med unntak av noen biter med mye frø som brant godt i munnen.

Favoritten var små grillspyd med spisskummen- og chili-krydret svinefilet på cocktailpinner.

Ved siden av ble det servert en kinesisk Big Mac-meny: kjøtt, fisk og ris i en stor, avlang trebolle med mini-kinakål og tangsuppe ved siden av. Tangen smaker nærmest som grønn te.

Den andre dagen fikk vi noen dumplings kalt potstickers med svinekjøtt, vårløk, ingefær og hvitløk.

Øverst til venstre er en stor pakke med klissete ris. Denne rissorten brukes i en lang rekke retter, en virkelig ta-hva-vi-har-rett. Pakken på bilde inneholder erter og ananas. Jeg prøvde også varianter pakket inn i palmeblader med kylling og i en bambusgren med kjøttfarse.

Desserten var friterte kaker av sørpotetdeig med et fyll av søt bønnemasse. Varianter med peanøtter og sesamfrø er også populære.

DSCN0192

Kyllingføtter regnes som en delikatesse og spises i store mengder. Hver fot inneholder ikke store maten. Det ligner mest på den fettete massen man finner på tuppen av en grillet kyllingryggrad ved hode. Smaken bestemmes i stor grad av krydderet, i dette tilfellet chili.

Delikatessen er ikke verdt jobben det er å spise den. Kyllingføtter havner neppe på matfatet mitt igjen, med mindre de har gått dit selv.

DSCN0191

Sneglene var derimot helt ypperlig. De var kokt i en søtlig chilisaus. Dessverre fikk jeg ikke helt tak på teknikken med å få ut maten. Det var laget et lite hull i toppen. Ved å suge ut på åpningen kom det lille dyret ut, men det var litt vrangvillig. Jeg prøver gjerne snegler igjen, men trenger litt kyndig hjelp med spisemetoden først.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: