Miami og Ruhr i Sør-Kina

Forskjellige deler av Kina er som forskjellige land. Stemningen i Xiamen er en helt annen enn i Beijing, byen full av nasjonal administrasjon og monumenter.

DSCN0206

Første inntrykket er litt Miami med strender, palmer og varmt vær. Turister flokker hit fra hele landet og de mest velstående tilbringer gjerne sin pensjonisttilværelse i varmen.

DSCN0176

Øya Gulang Yu er en bedre turnert turistmagnet enn de store nasjonale severdighetene i Beijing. En fem-minutters båttur bringer oss ut til det gamle Amoy (et navn vi ser på asiatiske sauser i Norge) der vestlige land hadde sine ambassader etter Opiumskrigen. I dag har flere tusen kinesere sin daglige bolig i et område som minner mer om en Middelhavsby enn Kina.

Rundt kanten er det en lang rekke turistaktiviteter: Museer (blant annet med pianoer og Kinas første private samling), taubaner, små butikker og et akvarium. Vanligvis ville jeg avvist det hele som for ‘glætt’, men etter å ha sett fantastiske skatter dårlig vedlikeholdt og dårligere presentert på gebrokkent engelsk er profesjonaliteten en lettelse.

DSCN0179

Først og fremst er Xiamen senteret for et område i enorm økonomisk vekst. Hele omlandet er fylt med fabrikker som lager Dell datamaskiner, det lokale mobiltelefonmerket Amoy og mesteparten av hva folk i vesten har på føttene sine.

Downtown består av massive skyskrapere i et effektivt vei- og kollektivtrafikksystem. En tur over hele øya koster 80 øre for de som ikke har smartcards. Rundt byen er det en bompengering. Bildet mot skyline fra Gulang Yu er bare toppen av isfjellet som er Xiamen sentrum.

Hotellet vi bodde på ligger på området til byens universitet. Det regnes som Kinas beste, landets svar på Harvard. Studenter valfarter hit fra hele Asia. Spesialområdene er antropologi og kinesisk medisin.

Byen er kort sagt kjapp, levende og dynamisk, men med noe av den avslappede tonen man finner i California og Miami.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: