Kinamat 10: Vegetar

Rett nedenfor hotellet i Xiamen er et av Kinas mest kjente buddhisttempler, Nanputuo Si. Av den håndfulle kinesere jeg har snakket med, har mange vært aktivt religiøse. Templene, selv de i den kunstige etniske parken, er fulle av røkelse og ofre på alterene.

Inne i tempelet ligger en respektert vegetarrestaurant. Grønnsaker er selvsagt en viktig del av mye kinesisk mat, men svært ofte slenger man på litt ekstra kjøtt som smakstilsetning. En fundamentalistisk vegetarianer vil fort få problemer i Kina. Buddhistene vet imidlertid å lage god mat av grønnsaker uten noe juks.

Vi bestilte en meny for to. I følge tradisjonene skal man aldri bestille 6 eller 9 retter, men noen ekstra grønnsaker gjorde at vi brakte ulykke over oss selv. Så langt har alt gått bra. Spinat med hvitløk, en litt kjedelig grønnsaksrett, samt en suppe med brokkoli-tofu, sopp og kinakål hopper jeg over i denne omgangen.

DSCN0200

Denne retten kan se kjedelig ut, men svibel (blomsertløk) og lotusknopper gjorde den til en av mine favoritter. Lotusen ser ut som store mais, men har en konsistens som gjør at den smelter på tungen med en smak som blomster lukter. Rene gudeføden.

Taro er en rotgrønnsak mye brukt i Sør-Kina. Smaken er mildere enn potet. I denne retten er roten malt til en søt, hummuslignende masse. I midten er en sopp. Kanten er pyntet med søt, fritert spinat. Dinner-entusiaster kjenner det siste igjen som retten de serverer før middagen kommer på bordet.

For noen år siden på Vegeta Vertshus spiste jeg en risrett med noe som lignet på kjøtt. På spørsmål om hva det var gikk betjeningen rett på defensiven og forsikret om at ingrediensen var grønnsaker. Fritert soyamelksnerk var måltidets kjøtterstatning. Ved siden av ble det servert en sursterk tomatsaus.

Måltidet var en deilig hvile for magen før jeg gikk på tyngre retter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: