Elitisme for integrering

Ingen burde bli overrasket over Trond Giskes platte oppfatning av kulturpolitikken som et redskap for sosialdemokratiet. Han er bare en halvradikal utgave av Valgerd hvor den eneste forskjellen er hvilken ideologi som skal være veiviser for bevilgninger.

Kulturløftet han sto i spissen for i høst viste hvor retningsløs sosialistisk kulturpolitikk er. Nedvurderingen av kulturens egenverdi, mangelen på politiske initiativ og konkrete forslag henger nøye sammen med uklare løfter om mer penger.

Siden han forteller at idealet er at en pakistaner får rollen som Peer Gynt, kan det være morsomt å nevne et eksempel fra et sted hvor dette allerede er realiteten.

I den knallharde kommersielle konkurransen på West End i London har nye gutter fått muligheten til å spille Billy Elliot. Hoverollen er nettopp gitt til etniske asiatiske og afrikanske gutter. Det ville nok vært et fremmed syn blant streikende arbeidere i Nord-England, ikke desto mindre har det private teateret gått for en fargeblind rolle besetning.

Grunnen er sannsynligvis at rollen stiller skyhøye krav. Gutten må være rundt 12 år, kunne synge, være skuespiller, steppe og danse ballett på høyt nivå. Å finne talenter som kan underholde på dette nivået er ingen lett oppgave. Da har man ikke råd til å avvise noen på grunn av hudfarge.

I en teaterkultur hvor man reiser seg og applauderer til all slags søppel bare fordi en kjendis spiller hovedrollen, er det lite håp om at den beste skuespilleren får rollen. Så lenge et norsk navn er viktigere enn karakterer og egnethet for å få en jobb, vil Norge fortsette å velte seg i middelmådighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: