Kinamat 13: Sjømat

‘Gamle Soldat’ er en folkelig restaurant i Quanzhou med sjømat som spesialitet. Antrekket for kelnere er gamle uniformer, uten at militær disiplin preget miljøet på spisestedet.

Før bestilling er det viktig å ta matvarene i nærmere øyensyn. Fisk og skalldyr svømmer i akvarier, andre ferske varer finnes i baljer og to bord bugner over av skjell av alle slag. Med god hjelp av vertskapet, en kinesisk venn og kelnerne pekte vi oss i gjennom en rikholdig meny med hva vi ønsket på bordet.

Fisk blir nesten uten unntak servert helstekt og uten særlig fiksfakserier. I Beijing så jeg en del sprøstekte retter, men noen advarte meg om at ferskvannsvariantene i nord smakte mer mudder. Denne fisken var utsøkt hvit og saftig. Navnet fikk jeg ikke spurt om før den forlot akvariet sitt.

Et annet eksempel på en naturlig tilbereding av dyret er disse blekksprutene. Hver del av dyret – armene, hodet og kroppen – hadde litt forskjellig smak. Et par stykker var gode, men så ble jeg litt lei av dem. Beinet som gikk tvers gjennom dyret var en overraskelse.

En lokal spesialitet er en grov sjøpølse. Og her snakker vi om en tilberedt og stappet variant, ikke dyret. Pølser i Kina har en tendens til å være søte. Med kjøtt synes jeg det kan bli litt kvalmende, men denne blandingen av fisk, sjømat og krydder var riktig vellykket.

Favoritten på ‘Gamle Soldat’ var et fat fullt av noen rørformede skjell. De hadde noe av den samme søtlige chilisausen som sneglene, men var langt lettere å spise. Jeg plukket i de små snadderbitene til lenge etter at magen var mett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: