Kinamat 16: Kantonesisk

På min siste dag i Kina er det på tide å komme til bunns i hvorfor så mye norsk kinesisk mat er dårlig.

Teorien jeg ofte hører er at rettene ble tilpasset nordmenn for flere år siden. Når restaurantgåere etterhvert har blitt mer avanserte og ønsker å prøve noe nytt, så har ikke kinesiske kokker klart å henge med.

Mer konkret så er særlig grønnsakene satt sammen veldig tilfeldig (ofte de samme i alle retter) med sterke innslag av hermetikk og frossen vare. Sausene er pregløse og øst over i for store mengder.

1221 i Shanghai er en restaurant som satser på kantonesisk kjøkken og derfor burde være ganske kjent for norske ganer. Servicen var holdt i en vestlig stil, noe som i all hovedsak var utført på en behagelig måte. Kelneren tilbød uoppfordret å servere meg halve porsjoner, slik at jeg kunne smake på flere retter.

Det eneste jeg ikke likte var en litt glorete teservering fra kanner med en meter lang tut hvor innholdet i koppen så pent ut, men smakte temmelig kjedelig.

Men maten er det viktigste…

Smaken på kantonesisk mat er uten tvil mer lavmælt enn mye annet jeg har spist på turen. Forskjellen til Norge er likevel klar.

Biff i chili og paprika er langt fra noen flammekaster, til tross for ingrediensene. Kokken har ikke helt opp i alt han har på kjøkkenet av grønnsaker. Sausen er pikant, men ingrediensene drukner ikke i den.

Tilbakeholdenheten med væske er enda tydeligere på kongerekene. De er kun såvidt dyppet i en søtsterk saus.

For å slutte ringen til mitt første måltid i Kina, kom det noen fantastisk gode bønner på bordet. Navnet på retten sa klart i fra at de var treene, stringy. Kanskje er trådete grønnsaker som med fett på kjøtt, det setter mer smak.

Inkludert i måltidet var også en stor tallerken med søt og klissete, sticky, ris. Etter to uker skjønner jeg tegningen når denne ingrediensen dukker opp. Retten skjuler en hemmelighet. Ganske riktig. Etter et par skjetak dukker det frem en banan, hvalnøtt og noen rosiner.

Etter to uker i Kina er jeg klar for folkeaksjonen for bedre kinesisk mat i Norge. Noen som er melder seg til innsats?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: