Verdens raskeste tog

På vei ut av Shanghai måtte jeg prøve verdens raskest tog. Turen fra Pudong til flyplassen går i en kjøredoning på magnetskinner i halsbrekkende fart.

Ut fra stasjonen akselererer toget i løpet av noen minutter opp til 450 km/t. Toppfarten holdes i så kort tid at jeg ikke rakk å ta bilde før toget sakte bremset ned. Vognene glir behagelig av gårde på magneter over bakken.

Det skal bli vanskelig å ta inn prislappen på 1,2 milliarder dollar på billettprisene. En halvtimes tur fra sentrum med taxi eller kollektivtrafikk for å komme til stasjonen gjør ikke denne reiseruten så veldig attraktiv.

Jeg tok toget mer fordi verdens raskeste tog hørtes gøy ut enn at det var særlig praktisk. På toppen av det hele går det rykter om at banen er bygd på sump og er i ferd med å synke.

Maglev er nok et eksempel på kinesisk gigantomani. Norge kjenner også til prosjekter ute av kontroll, men prislappen og byplanleggingen her er hinsides. En europeer som gjorde forretninger i Kina fortalte at ledelsen i bedrifter knapt gjorde grunnleggende ting som budsjettering og risikoanalyser før noe ble satt i gang.

Når arbeidsmarkedet i landet nå begynner å stramme seg til, må kineserne begynne å tenke smartere for å lykkes. Immigranter fra landet vil ikke kunne sørge for vekst i økonomien i all evighet.

Uansett, togturen var gøy!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: