Masala-Ibsen med nan

Arrangerte ekteskap i gamle klassikere gjør seg bra i en Bollywood-setting. Bride and prejudice er den første filmen jeg låner ut til folk som viser interesse for indisk populærkultur. Den nesten logiske idéen om å gjøre Ibsen om til musikal er det jeg har gledet meg mest til i årets teatersesong.

Stemningen i Fruen fra det indiske hav er drømmeaktig og tatt langt ut. Fantasifulle sekvenser med sang og dans bringer inn den avdøde fruen i huset og den fremmede på et tidlig tidspunkt. Musikken er en Bollywood hit-parade som burde falle lett i ørene selv for uvante nordmenn.

Lys, speil og scenografi gjør den forholdsvis kjente historien om til teater som taler mer til følelsene enn enn vanlige Ibsen-forestilling ville gjort. Det kler stykket overraskende bra.
Overgangene mellom scener og numre er alt for stiv. Handlingen stopper ofte helt opp. Andre akt flyter bedre. Til tross for at musikken er god og underholdende tror jeg første akt hadde tjent på mindre Bollywood og en innstramning.

Spillestilene er svært forskjellig blant skuespillerne. Helheten fungerer bra, men jeg er litt skuffet over Duc-Mai The som har lagt til seg en litt sutrete på autopilot-stil. Jeg husker godt å ha lagt merke til han i en liten Hamlet-rolle i 1992 og samme stykke i fjor. På den annen side spiller han mot en strålende taus og dansende frue som svever i sin egen verden. Det kan ikke være lett.

Kritikken i Dagsavisen om at Oslo Nye burde ha satset større på forestillingen er riktig nok, men jeg er godt fornøyd med at den blir satt opp av et institusjonsteater. Med litt bedre bearbeiding av stoffet, hvor oppmerksomheten i større grad holdes på å formidle historien i første akt, ville dette blitt veldig bra. Andre akt viser hvor helstøpt forestillingen kunne blitt.

Velg Bollywood Ibsen fremfor West Side Story. Kombinasjonen av klassisk teater og medrivende musikal gir god valuta for tid og penger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: