Kinesisk smak

Til tross for at mitt lille utvalg fra den kinesiske DVD-topp listen var temmelig blandet drops, var alle filmene lett å like. Noen klisjéer og kjente grep hindret ikke en følelse av at filmskaperne prøvde noe nytt, enten det var dristige genreblandinger eller formeksperimenter.

Jeg kom til å tenke på dette etter å ha lest en artikkel om hvordan kinesisk ungdoms holdning til musikk skiller seg fra vestlig:

«… [K]inesisk ungdom har en ekstremt sammensatt musikksmak, men de liker spesielt de sangerne som har et talent for a skape en ‘chop suey’* musikalsk stemning. Lojalitet (eller illojalitet) til en enkelt popsanger for lengre perioder er sjelden tilfelle. Kinesisk ungdom holder seg heller ikke til et stabilt sett med genre. Musikere som har en forandrelig blanding av stilarter og genre har den beste sjansen til å appellere til et slikt ustabilt klientell… [I]nternasjonale artister henger langt bak Asias egne stjerner…»

*Chop-suey tolker jeg i denne sammenheng som en ‘ta-hva-man-har’-holdning til å lage noe. I Encarta står retten definert som en amerikansk-kinesisk rett bestående av bønneskudd, grønnsaker og kjøttbiter. Navnet beskriver altså ikke en saus, men en variert og krysskulturell blanding ingredienser på tallerkenen.

Sitatet stemmer godt med inntrykket etter å ha sett magasinforsider og platebutikker fra innsiden. Kjekkasen som fikk mest veggplass er et typisk eksempel på en artist uten sans for genregjerder. Nordmenn vil legge merke til en usedvanlig stor andel norske artister i hyllene. Lene Marlin og M2M var lett å finne de fleste stedene, i tillegg til en del andre halvkjente navn fra steinrøysa.

En klar forskjell mellom musikk og film er at stjernene er viktig. Jeg har følelsen at lojaliteten til noen skuespillere er svært stor. Sammo Hung, Jet Li og Jackie Chan er en god start for å gjøre det bra.

Stramme kvoter på distribusjon gjør det vanskelig å vite hva folk egentlig ser og liker etter en runde på kino og kjøpesentrene.

Når jeg leser meldinger om at ‘Memoirs of a Geisha’ og Brokeback Mountain er sensurert, lurer jeg på om de ikke heller er ofre for begrensninger på hvor mange utenlandske filmer som kan importeres. Premierene henger noen måneder etter resten av verden, noe som gir tid til å se besøkstall. Med kun en håndfull filmer å ta inn hver måned er det neppe god økonomi i å ta inn en av disse fremfor King Kong eller Narnia. Når det er sagt lurer jeg på hvordan i all verden Duplex klarte å havne på kino i alle byene jeg var.

Sjappene fulle med kopier behøver ikke ta hensyn til kvoter. Amerikanske filmer ligger i front, utvalget av hjemmebrygg er godt og anime dominerende i ungdomskulturen. Jeg sluttet imidlertid aldri å bli overrasket hvor ekstremt bredt utvalget var. Izzat var lett å finne, det samme årets danske filmer. Hva som fikk de beste plassene i hyllene tydet på bedre smak enn de fleste norske DVD-kunder har.

Argumentet med at det er lett å pushe produkter som nesten er gratis holder ikke. De fleste butikkene har begrenset hylleplass, og det ligger en økonomi i hva som blir plassert med forsidebildet ut.

Ut fra utvalget i DVD-sjappene og innholdet i de filmene jeg ser tolker jeg derfor den kinesiske filmsmaken som mye mer fordomsfri, åpen og variert enn i USA og Europa. Analysen av pop-musikk over tyder på det samme.

Å selge kopier er forøvrige ikke helt trygt. I Quanzhou opplevde jeg at en favoritt hos vertskapet var stengt av myndighetene. Den beste sjappa i Xiamen krevde at man gikk til tebutikken ved siden av, banket på en solid dør bakerst i lokalet og ble vist inn i et trangt lokale i andre etasje for å få tilgang til godbitene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: