Djevelen i USA

Svetten siler i den lille sørstatsby Trinity. Farlige hemmeligheter, mystiske hendelser og spøkelser gjennomsyrer stedet. Det hele overvåkes av en sheriff mye kan tyde på er djevelen selv. Jeg ser for meg at TV-serien American Gothic (1995) fikk ja fra TV-selskapet fordi den kunne ligne litt på suksessen Twin Peaks.

Likevel har den sin egen særegne tone. De beste episodene er små mesterverk i psykologisk uhygge. Favoritten min er ‘Damned if you don’t’, en utspekulert studie hvor sheriff Buck manipulerer en familie på det groveste uten å måtte bruke sine overnaturlige evner.

I den lengre historien dreier det seg i stor grad om i hvilken grad hovedpersonene lar seg rive med av djevelen i historien. Ofte må de kompromisse med seg selv eller de blir ofre for egne svakheter.

Seeren identifiserer seg med de vanlige menneskene som selger sjelen sin til djevelen spilt svært sjarmerende og overbevisende av Gary Cole. Den mannen burde få en pris for utrettelig innsats på film og TV. Han er sørgelig underkjent som skuespiller og havner i mye rart. Inn i mellom er det virkelige perler. Sist i Norge så vi han som overfladisk visepresident i West Wing.

I løpet av serien lykkes sheriff Buck overraskende godt med å omvende folk. Det føles også skremmende tilfredsstillende som seer når folks prektighet ender med en skjebne verre enn døden eller ren ondskap. Jeg skjønner knapt hvor serien kunne gått videre etter at den ble lagt ned noen episoder før sesongen var over.

På kommentarsporet sier serieskaper Shaun Cassidy at de skjønte at serien var utrydningstruet ganske tidlig. Det førte til at de ganske tidlig bygget opp mot en tilfredsstillende finale på slutten av sesong en. Kanskje er det grunnen til at de brukte opp mye av konfekten i løpet av tiden de hadde til rådighet.

Trusselen om kansellering førte også til en del famling. Karakterene flyter en del og små justeringer ødelegger mye av kontinuiteten. DVD-samlingen burde anstrengt seg mer for å gjenskape den lange historien. Nå dukker folk som er skrevet ut av serien opp på slutten og episoder med forklaring på motivasjon kommer ute av rekkefølgen. Hvis det blir et folkekrav kan jeg prøve å lage en kronologi å se episodene i.

Shaun Cassidy ser ut til å få bedre tid med å utvikle historien i den pågående Invasion, der rollefiguren moralsk ambivalent sheriff er vekket til live. American Gothic gikk i reprise på TVNorge, men det ser ut som om den er tatt av plakaten nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: