La fattige betale for u-hjelpen

Engasjementet har vært større for populærkultur enn politikk i det siste på bloggen. I dag kom jeg imidlertid over en interessant sak det kan være verdt å flytte fra artikkelfilteret til en artikkel.

Økonomen William Easterley sier i et intervju med det liberale nettmagasinet Salon at boken til Jefferey Sachs om hvordan fattigdom kan utryddes nekter å ta inn over seg kunnskap om tidligere feilgrep innen bistandsarbeid. Eksempelet han nevner om nytten ved å dele ut myggnett for å stoppe malaria har også vært mye omtalt i norske aviser.

Penger er det minste problemet, i følge Easterley. Kunsten ligger i utførelsen. Erfaringen fra utdeling av myggnetting er at svært få blir brukt. Noen ligger ubrukt, andre er solgt til andre formål, til sammen kan det utgjøre 70 % av myggnettingen. Hvis mottakerne ikke skjønner at utstyret er viktig, hjelper investeringer og utdeling lite.

Alternative løsninger finnes. En frivillig organisasjon har oppnådd langt bedre resultater ved å øke forståelsen for nytten av myggnettingen ved å ta i bruk lokalt ansatte fremfor innflydde hjelpearbeidere. Markedstenking er tatt i bruk ved å fokusere på en liten målgruppe som raskt ser nytten av hjelpemiddelet, mødre med små barn.

Og så forlanger de en forholdsvis stiv betaling for myggnettingen. Fattige mødre må betale 50 cent. Investeringen hver enkelt må ta gjør at utstyret blir tatt i bruk.

Jeg ser for meg oppslaget i Dagbladet i Norge hvis dette hadde vært en norsk organisasjon: «Grådig hjelpeorganisasjon presser penger av fattige mødre i u-land». Synd at et slikt oppslag kunne hindre en effektiv metode for å redde liv.

Et annet viktig poeng hos Easterley er at retorikk blir viktigere enn resultater når bistand diskuteres. Mislykkede prosjekter blir enten hengt ut av motstandere av u-hjelp eller forsvart av frivillige organisasjoner for å sikre midler. Begge deler hindrer at feilgrep blir vurdert på en fornuftig måte og at kunnskapen blir trukket med i det videre arbeidet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: