Det hemmelige Norge

En borgerlig offentlighet er i fare når media kan fremstille en gruppe med samfunnsengasjert mennesker som møtes for å diskutere politikk som en sammensvergelse. Dagbladets oppslag om Kristin Clemet og Terje Svabøs møter på Jeppes føyer seg inn i et mønster. I slutten av mars var det snakk om det internasjonale nettverket A Small World.

Alt som ikke sitter på Stortinget hefter det noe mistenkelig ved. Kjell Magne Bondevik er stormannsgal fordi han ønsker å lage et fredssenter utenfor de offentlige kanalene. Johnny Bernander var diskvalifisert som kringkastingssjef fordi han var i frimurerlosjen. Blogger blir gjennomgående omtalt som et mistenkelig høyre-orientert medium, sist av Bjørgulv Braanen i Klassekampen på tirsdag.

For folk på venstresiden som slenger seg på sammensvergelsesteoriene kan det være grunn til å minne om at holdningen fort kan ramme dem. Både i Arbeiderpartiet og på venstresiden har nettverk med et perspektiv utover den daglige politikken blitt latterliggjort. Bare litt mer sympatiske journalister har hindret at disse nettverkene blir fremstilt som mistenkelige.

Kristin Clemet og Terje Svabø jobber for Civita. Organisasjonen er ikke mer hemmelig enn at jeg abonnerer på deres åpne nyhetsbrev. Jevnlig kommer det tilbud om å delta på seminarer, skuffende ofte som frokostmøter. Det er et litt ubekvemt tidspunkt for alle i full jobb.

Naiv som få tenkte jeg i begynnelsen at det kunne være interessant å lese en artikkel fra møtet i avisen. Etter hvert har jeg lært at journalistene virker svært lite opptatt av disse møtene. Det samme gjelder andre møter som jeg har lest om i Morgenbladet og andre aviser. Bernt Hagtvedt fortalte i går at ingen politikere møtte opp på et seminar om grunnloven.

Konklusjonen må være at den sikreste måten å holde noe hemmelig på i Norge er å innkalle til åpent møte eller pressekonferanse.

Både mistenkeliggjøringen av engasjerte mennesker og avisenes mangel på interesse for fora hvor diskusjoner foregår er en fare for en borgerlig offentlighet. I det siste har jeg sett gode referater på blogger fra møter media knapt har vært til stede. Her har bloggosfæren et viktig hull å fylle.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: