Bloggingens velsignelser

Tor Andre vender grusomt tilbake til meta-blogging etter flere måneders pause

Snart fire år etter min første blogg, to år etter at Typisk Tor Andre åpnet og ett år etter at bloggblogg etablerte seg er jeg veldig godt fornøyd med hvordan den norske bloggosfæren har utviklet seg.

Det er på tide at noen sier at utviklingen har vært rivende når mismotet begynner å bre seg og kjekling sprer dårlig stemning. Se på det store bildet. Lesertallene mine tilsier at flere leser blogg en noen gang. Stadig nye sider havner i leselisten min.

I en travel mediegourmands hverdag krever det kvalitet. Jeg slutter fort å lese sludder. Blogger detter stadig fra på leselisten min, men det gjør jammen aviser, magasiner, nyhetssendinger og spaltene til mediekjendiser også.

Ett eneste råd har jeg til de som vil skrive blogg (og det bør bli flere). Skriv om det du brenner for. Med en gang du føler deg forpliktet ovenfor egne eller andres forventninger bør du ta en tenkepause. Tenk over hva du virkelig vil skrive om. Jeg ønsker meg bloggere som henger med over lenger tid og forventingspress skaper utbrenthet.

Målet er å skape en større og bredere offentlig samtale. Å velte regjeringer og sparke redaktører kan godt bli en konsekvens av bloggingen, men det kommer i andre rekke. Først og fremst skriver vi om hobbyen ingen andre publiserer om, sjekker media for sludder og bringer inn nye perspektiver.

Ambisjoner for blogging er bra, derfor har meta-diskusjoner sin plass. Hvis du blir sur og amper av det, unngå kommentarfeltet og bloggene som skriver meta. Det er ingen grunn til å ta vyer om hva som kan komme som personlig kritikk. Når irritasjonen kommer krypende er det bare å vende tilbake til kjernen: Les det du synes er gøy og skriv det som gir energi.

Blogging er bare en liten del av en større trend. Folk godtar ikke lenger å bli fortalt hva de skal mene. Blogging har fordeler som andre teknologier ikke har: Mer fokuserte diskusjoner enn forum, mer gjennomtenkte enn chatting, mer utfyllende enn SMS, mer åpen enn massemedia.

Noe av det viktige i blogging er å være sin egen redaktør. Personligheten og ansvaret dette gir sammen med korreksen kommentarfeltet utgjør gir et uttrykk som er unikt. Oppsummeringen etter forsøk på å skape kunstig community av bloggere på nettsidene til etablerte media er at det har mislykkes. Avisene har muligens fått flere sideoppslag og kommentarer, men de mest markante stemmene opptrer fremdeles hovedsaklig på sine egne sider.

Igjen, det viktigste er å lese det som er interessant og skrive det som er gøy, men her er noen ting jeg svært gjerne ser mer av:

  • Referater fra møter og konferanser massemedia ikke dekker.
  • Lokale nettsteder som dekker bystyremøter og kulturarrangementer avisene ikke lenger finner interessant.
  • Objektiv faktasjekking og vurdering av uttalelser i media.
  • Mer grundig informasjon om hobbyer. Norske filmblogger bringer ofte anmeldelser før massemedia, gir innblikk i filmer som aldri omtales andre steder og tør å gå på tvers av ensartede synspunkter blant anmeldere.
  • Reisebrev og opplevelser i andre land.
  • Filtre for den enorme informasjonsstrømmen på internett.

Gledesdrepere er det nok av der ute, men de har lite å stille opp med mot haugevis av bloggere som diskuterer og kommenterer hverandres skriblerier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: