Homer på Mars, Shakespeare rundt Saturn

Den eneste sanne reisen, den eneste Ungdomskilden, ville ikke være å reise i fremmede land, men i å ha andre øyne, å se universet med øynene til en annen person, til hundrevis av andre, og å se de hundrevis av universene hver av dem ser, som hver av dem er.

På sporet av den tapte tid, Marcel Proust

Realisme har sine klare begrensninger. I litteraturens historie er den like ny som VG-singelen til det siste tenåringsidolet. Mytene er genren som har vært ute en vinternatt eller to. Om realismen har overlevelsesevne utover den siste Idol-vinneren vil tiden vise.

De store fortellingene lever videre i science fiction. Åpningssitatet var ikke bare jåleri. Dan Simmons to bøker Ilium og Olympos klarer å lure inn relevante diskusjoner om Proust, Homer, Shakespeare og andre klassikere inn i en heidundrende historie. Akkurat som i Hyperion-bøkene klarer han å lage underholdende miks av eventyr, action, filosofi og litteratur uten å virke alt for pretensiøs.

Flere tusen år inn i fremtiden har restene av menneskeheten skilt seg i tre distinkte kulturer. På jorden lever noen tusen i en verden som er en mellomting mellom barnehage og paradis. Langt ute i solsystemet har roboter sendt ut i en fjern fortid utviklet en egen kultur. Mars er terraformet av vesener som ligner på greske guder travelt opptatt med å påvirke slaget om Troja.

Hvordan menneskeheten har havnet i denne suppen og hvorfor det ikke er særlig bra finner vi ut gjennom to bøker og 1400 sider. Begreper som kvanteteknologi og AI sitter løst, men det er spørsmålet om hva det betyr å være menneske som står i sentrum. Science fiction er først og fremst litteratur om idéer og mytologi.

Under reise i Kina og London gledet jeg meg hver kveld til et par timer med Ilium. Bøkene var ikke fullt så intense som Hyperion-bøkene (kanskje den største leseopplevelsen min de siste 20 årene), men morsommere enn det meste.

Genrens store svakhet er at alt må være i serier. På slutten av Ilium bråstopper handlingen på det mest spennende. Få av de store spørsmålene har blitt oppklart og folkene på jorda har ikke kommet i kontakt med de andre handlingstrådene. Olympos bruker 200 sider på å få meg inn i historien igjen, selv om jeg leste bøkene rett etter hverandre.

På det mest vellykkede formidles personer og idéer i lettleste dialoger og en handling som flyter fint. Dan Simmons har imidlertid en tendens til å skrive lange, unødvendige beskrivelser når han mister retningen (for eksempel i Endymion-bøkene). Lange kampbeskrivelser som i Iliaden og en scene hvor en person blir matet med informasjon fra alle verdens bøker gjennom William Blake-dikt er stilistisk interessante, men altfor ofte blir det langhalm fra pulpskuffen.

Karakterene er mer interessante jo mer fremmede de er. Fortellingen fungerer bedre som myte enn roman. Jeg skjønner for eksempel ikke hvorfor noen av karakterene som lever i paradis er så ivrig etter å grave i en nærmest perfekt verden. Det virker mer som en nødvendighet for plottet enn for hovedpersonene.

Konklusjonen er likevel at bøkene er en bragd for en ambisiøs forfatter. Olympos er dedikert til litteraturkritikeren Harold Bloom. I boken hans om Shakespeare er påstanden at skalden fra England skapte hva vi forstår som menneskelig. Gjennom bruken av klassikerne viser Dan Simmons hvordan de felles historiene skaper virkeligheten og hva det sier oss om hva det betyr å være menneske.

Jeg kan sette pris på realisme og da. Faktum er imidlertid at hver gang jeg føler at film, TV og teknologi er mer interessant enn litteratur, er det science fiction som gjør meg interessert i bøker igjen. Myter og idéer i denne genren hjelper meg mer å se verden fra nye perspektiver enn noe annet jeg gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: