Filter: Sand velter president

Fortellinger om militære operasjoner er endeløst fascinerende for å få et bilde av hvordan mennesker håndterer usikkerhet, skjønner at noe er i ferd med å gå galt og klarer å improviserer for å komme seg ut av en livstruende situasjon.

I siste utgave av Atlantic Monthly (observert i Narvesen nå) har Mark Bowden skrevet en artikkel om redningsaksjonen president Carter satt i verk for å redde ut amerikanske gisler fra Iran i 1980. Den er kjent for å være hendelsen som gjorde at han ikke ble gjenvalgt og bidro til at han er en fotnote i amerikansk historie.

Artikkelen er som en action-film, men uten klare helter og en oppbyggelig finale. Det tekniske utstyret får en del sand i maskineriet. Resultatet er flere døde mennesker og en spektakulært mislykket redningsaksjon. Jeg synes det hele oppsummeres bra i beskrivelsen av hva som skjer når beskjeden når Det Hvite Hus: Presidentens rådgiver løper inn på do og spyr.

Mark Bowden har tidligere skrevet boken Black Hawk Down bygger på, så han er vel vant med å skildre mislykkede militæraksjoner. Artikkelen er et utdrag fra en bok og er ribbet for all analyse. Konklusjonene overlates i stor grad til leseren. Det gjør bare artikkelen mer effektiv.

Memo kommenterte for to uker siden at motivasjonen til Atlantic Monthly for å publisere artikkelen kunne være en advarsel mot aksjoner i Iran. Jeg tror det er en overfortolkning og velger derfor å heve innsatsen.

Historien er vel så mye en demonstrasjon av hvordan dårlig kjennskap til lokale forhold kan velte en godt planlagt aksjon, og i verste fall en president. Sånn sett er hendelsen i Iran i 1980 vel så mye en kommentar til situasjonen i Irak.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: