Arbeidere i alle land, foren eder

Å stenge immigranter ute fra arbeidsmarkedet er moralsk galt, sier Stephan Friars på Salon i dag. Han mener rike land må åpne grensene sine for billig arbeidskraft fra andre deler av verden, enten det er en håndverker eller en au pair:

«De som finner idéen om å ha tjenere ubehagelig burde innse at det er liten moralsk forskjell mellom meg og hushjelpen min på den ene side, og de som kjøper en vaskemaskin til en lav pris som forårsakes av kunstig lave lønninger på den andre.

«Vi har globalisert kapital, men ikke arbeid. En vaskemaskinprodusent kan tjene penger på Kinas lave lønninger, men en kinesisk fabrikkarbeider blir forhindret fra å ta en båt for å lete etter bedre lønn. Han er tvunget til å selge arbeidet sitt til en lavere pris enn den globale markedsverdien.»

I Norge må vi i fremtiden ønske immigranter velkommen for å få nok hender til å løse oppgavene og bruke oljepengene til de oppgavene vi synes er viktig. Det er like greit å begynne med en gang og slutte å slepe benene etter oss.

Felles spilleregel for arbeidsmiljø gjennom lovgiving og effektive kontroller må vi fortsatt satse på, men det tjener ingen å sette minstekravene så høyt at det blir lønnsomt å skape et svart marked.

Ved å globalisere arbeidsmarkedet på samme måten som kapitalen, gir vi litt mer makt til lavtlønnede arbeidere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: