Effektivt arbeid mot menneskehandel

Alle aviser og magasiner boblet plutselig over med artikler om prostitusjon og menneskehandel denne uken. Mistankene mine går i retning av en kampanje fra Roger Andresen i Oslo-politiet. Han ønsker å kriminalisere horekunder og har sikkert et godt nettverk i de store mediehusene.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener at nye lover er unødvendig for å løse problemet med råselgende prostituerte på Karl Johan. Jeg kan selv bevitne at selv ikke en tilkneppet hettejakke, øreklokker og blikket stivt i bakken hindrer at veien fra Cinemateket til Sentralbanen blir en spissrotgang.

Eksisterende lover blir håndtert forskjellig. De nye reglene for menneskehandel har ikke ført til en domsfellelse i Oslo. I Trondheim har de klart å dømme to halliker i en sak og en ny er på gang. Loven kan altså brukes som den er til å ta bakmennene. Sannsynligvis er trafikken større i Oslo, så den eneste grunnen til mangelen på resultater er prioriteringer.

Nå anbefaler statsadvokat Kaia Strandjord som har ført sakene i Trondheim lovforbud. Siden hallikene mishandler horene, skal sexkjøperen straffes. Det argumentet henger ikke på greip, uansett hvor velment det måtte være. Hvis problemet er menneskehandel og hallikene som utfører ulovelige handlinger, er det dem som må straffes.

I Aftenposten argumenterer lederen for PRO-senteret (en organisasjon som hjelper prostituerte), Liv Jessen, for at kriminalisering er en dårlig løsning. Hun mener det vil drive horene under jorden, noe som vil gjøre det vanskeligere å nå dem og gjøre at de stiller enda svakere.

Dagsavisen følger opp med en artikkel om erfaringene etter at Sverige kriminaliserte horekunder i 1999. Dessverre har desken gjort den uleselig ved å putte inn overskrifter det ikke er dekning for i innholdet.

‘Forbud fører til færre prostituerte’, proklamerer overskriften, men allerede i ingressen viser det seg at forskningen kun gir støtte for at gateprostitusjon er redusert. Når både journalisten og forskerne begrenser tolkningen på denne måten, blir påstanden til Liv Jessen om at virksomheten blir drevet under jorden bekreftet.

I en underoverskrift lenger ned står det ‘Flere prostituerte’. Artikkelen den er en del av og kronikken til Liv Jessen forteller en annen historie. Antall horer er konstant, men de er blitt mer synlig fordi de er utenlandske og trekker i andre områder.

Inntil jeg får langt bedre bevis for at kriminaliseringen i Sverige har vært effektiv, bør vi heller konsentrere oss om å håndheve eksisterende lover mer effektivt. Får ordenspolitiet i Oslo viljen sin ender vi med å knipe av et par blader, fremfor å ta ondet ved roten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: