Spoling i ekstramaterialet til Night Watch

Etter en grundigere titt på Night Watch er følelsen fra min tidligere omtale bekreftet: Mye av det som virker usammenhengende er mer forståelig etter andre gangs titt. Kommentarsporene avslører også at det ligger masse spor av historien i bøkene og de neste filmene i serien.

Den uttalte ambisjonen er å lage en film som forteller en russisk historie ved hjelp av kjente Hollywood-knep. Blandingen har en helt klar russisk særsmak, men er underholdende nok til at de fleste vil holde interessen oppe.

DVDen som kom ut i slutten av forrige måned inneholder flere klipp fra oppfølgeren Day Watch. Det visuelle uttrykket er skrudd opp minst et par hakk med penger fra Fox og større selvsikkerhet. Fred Ut har gitt oppfølgeren svært god kritikk.

I en oppfølging av Ong-Bak artikkelen for noen måneder siden plukker jeg informasjon fra tilleggsmaterialet som kan være interessant. Spoilere er holdt på et minimum, men mye av dette er mest interessant for de som har sett Night Watch.

Filmteknisk:

 • Night Watch inneholder 30 minutter med dataanimerte effekter. I Russland var det ingen firmaer som drev med dette. Løsningen var å engasjere et nettverk med entusiaster over hele landet. Svært imponerende tatt i betraktning hvor bra hele filmen ser ut.
 • Forfatteren hadde foretrukket om The Gloom ble fremstilt som når Frodo tar på seg ringen, men er enig at det var vanskelig å gjenta det samme visuelle trikset som i Ringenes Herre. Den løsningen ville være næmere beskrivelsen av The Gloom i boken.
 • Tilleggsmaterialet har en kuttet scene med 12 minutter action til finalen. Noe av det er spennende idéer, men det virker noe uferdig og kunne fort blitt dårlig med mindre effektene og klippingen satt som et skudd.
 • En annen strøket scene inneholder en lang samtale mellom Geser og Anton, samt en mellom Yegor og moren hans. Slutten i filmen er bråere og mer åpen, men langt bedre enn tre nye avslutninger i den bortkuttede finalen.
 • En ubrukt scene mellom Olga og Anton sier regissøren er hans favoritt i hele filmen, men insisterer på at det er viktig å kutte bort ting man liker for å lage noe som er bra. Se og lær, Peter Jackson.

Kultur:

 • Scenen fra Buffy er kun i den internasjonale utgaven. I Russland viser de en gammel tegnefilm som få fra andre land vil kjenne.
 • ‘Step out of the gloom’ er en frase som har festet seg på russisk etter filmen.
 • En vits oppsto i kjølevannet av premieren. Den siterer dialogen fra scenen etter at Yegor har opplevd The Gloom første gang, med unntak av siste setning som er ny: «What was that thing?» «It was The Gloom.» «Is it a good or a bad thing?» «It is now a very fashionable thing.»
 • Å rollespille The Other er populært i Russland. Kampscenene bruker laivere som liker å rollespille middelalderkamper.
 • Den typen gul bil Night Watch reiser i er svært vanlig i Russland og forbindes nå med filmen.
 • Forfatteren er ikke nødvendigvis med på at de Lyse objektivt sett er gode.
 • Ligner ikke sammenhengen mellom flyet med tekniske problemer og vortexen som må lukkes på Donnie Darko?

Historien i boken:

 • Kampen i fortiden filmen åpner med blir først beskrevet midt i andre bok.
 • I boken er det ikke Anton som besøker heksen i begynnelsen av filmen, hvilket betyr at han ikke har like sterk følelsesmessig forbindelse til Yegor.
 • Lederen for De Lyse, Geser, har fått navnet sitt fra en nepalsk folkehelt. Han er 3000 år gammel.
 • Olga er nesten like sterk som Geser og flere hundre år gammel. Hun ble dømt av en inkvisisjon bestående av De Lyse og Mørke for en forbrytelse i andre verdenskrig . Hun har derfor vært fengslet i nærmere 60 år. Mye av motivasjonen til Geser i historien er å finne en måte for Olga å gjøre opp for seg.
 • Vampyrer er på bunn av hierarkiet fordi De Andre i utgangspunktet oppstår tilfeldig (det er ikke arvelig) og vampyrer er de eneste som kan skapes. Forfatteren tror de fleste tradisjonelle svakhetene til vampyrer er myter spredd av rasen selv.
 • Grunnen til at vampyrer og De Andre til tider er usynlig er at de går inn i den parallelle verdenen The Gloom. I speil vil de fremdeles sees, noe som er grunnen til at Anton slåss mot dem ved å kikke inn i biten fra et knust speil.
 • Solbrillene gjør det lettere å se mens man reiser i The Gloom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: