Brød og sirkus for historieinteresserte

En to-måneders tur til Italia i 2001 gjorde at jeg ble ganske opptatt av romerriket en stund, derfor kjøpte jeg HBOs serie fra i fjor i en DVD-sjappe i Kina. Under fortæring av kylling i forrige uke klarte vi også å avslutte Rome innimellom mat og øldrikking.

Historisk er den svært autentisk. Alle kjendisene fra fortiden svirrer rundt i de 12 episodene: Mark Anthony, Pompeius, Augustus, Cicero, Brutus og, størst av dem alle, Cæsar. Kleopatra stikker også innom en gang. Spinnesiden blir best representert ved noen adelskvinner som får de verste såpeoperaintriger til å virke koselige.

Scenografien er imponerende, helt ned til grafittien. Fortellingen strekker seg fra Gallerkrigens slutt til attentatet på Cæsar. Noen friheter tar de seg underveis, men disposisjonen kan kjennes igjen fra historiebøkene.

Nå er det lett å la seg lure av gjenkjennelighet. Fortiden er nok mer fremmed enn vi liker å tro når vi ser sandalopera eller andre kostymedramaer. Også dette fanger serien opp, ved å vise handlinger og reaksjoner som både er rasjonelle og eksotiske. Ekstrem sex og vold blir noen ganger beskrevet litt vel entusiastisk, men troverdigheten er godt på plass.

Karakterene gir et godt tverrsnitt av de sosiale lagene romerriket besto av, selv om politikk, adel og militærliv er noe overrepresentert. Sånn må det nok være for at intrigene skal bli saftige nok.

Å beskrive store menn som Cæsar er et minefelt. Tross alt blir de spilt av en skuespiller med et manus skrevet på omgang. Dialogene og handlingene til hærføreren overbeviser om at vi har med en stor mann å gjøre, helt ned til de menneskelige svakhetene. Skuespiller og manus bidrar til dette. Andre karakterer har også dybden vi kjenner igjen fra andre HBO-serier som Sopranos og Six Feet Under.

Likevel ender jeg opp med å være litt lunken. Intrigene blir for opplagt og A4. Rollefigurene er mer spennende enn historiene de opptrer i. For de som allerede er interessert i romerriket gir jeg en uforbeholden anbefaling. Andre bør være klar over at serien er litt tung på labben i fortellingen.

Hvilket ikke vil hindre meg i å se frem til sesong 2, kaoset etter Cæsars død og etableringen av den første romerske keiseren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: