Halvhjertet markedsøkonomi i miljø

Det er ikke bare amerikanske magasiner som tar for seg miljøet. I forrige uke skrev Ny Tid om problemer med den norske kvotehandelen på CO2-utslipp. 95 % av alle utslipp ble delt ut gratis på bakgrunn av bedriftenes rapportering. Resultatet var oppblåste tall, en kunstig pris og sannsynligvis ingen til få reduksjoner i utslippene.

Industrien er heller ikke fornøyd. Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, klager over ustabile priser. Forskjellen mellom miljøbevegelsen og norsk bedriftsliv er at de sistnevnte fikk det akkurat som de ville med et kvotemarked og gratiskvoter.

Skulle stabile priser stå i høysetet er tradisjonelle avgifter på utslipp løsningen. Er markedsøkonomi løsningen burde alle kvoter blitt lagt ut på auksjon. Da hadde nok prisene vært mer reelle og stabilisert seg raskere. Min mistanke er at medlemsbedriftene til Lier-Hansen er mer interessert i subsidierte gratiskvoter enn et effektivt kvotemarked.

Å regulere mengden utslipp er en helt sentral oppgave for staten. Å overlate mengden forurensing til bedriftene er latskap og ansvarsfraskrivelse fra politikerne. Ambisiøse reduksjoner må bakes inn i kvotene som legges ut for salg.

For forurensing kan ikke være gratis. Meningen med et marked er at bedriftene skal vurdere om det lønner seg å kjøpe en kvote eller investere i nytt utstyr. Da må prisen settes fritt på et marked.

Få ting irriterer meg mer enn halvhjertede markedsøkonomer som meler sin egen kake. Det må i så fall være tøffel-politikere. Og et Høyre som for få uker siden lot sjansen gå fra seg til å pusse miljøprofilen på samme måte som de konservative i England.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: