Krim i kaleidoskop

Ingen grunn til å gråte over spilt TV-serie når vi har en nesten perfekt sesong å kose oss med. Jeg synes skrikingen over at noe man liker tar slutt kan bli litt for hysterisk noen ganger. Ta Boomtown. Rundt 20 episoder med krimhistorier fortalt på en usedvanlig oppfinnsom måte som møtte sitt endelikt i 2003.

Mest iøyenfallende med serien er at hver episode er fortalt i en Rashomon-stil. Den japanske regissøren Akira Kurosawa lagde i 1950 en film som fortalte en historie om en voldtekt og et drap fire ganger, sett fra fire forskjellige perspektiver. Senere har tittelen på filmen blitt en betegnelse på det å fortelle en historie gjennom øynene til flere av de involverte.

I Boomtown sørger et rikholdig persongalleri for at vi blir kjent med forbrytelser i Los Angels på en svært interessant måte. Hvorfor en forbrytelse skjedde blir mer viktig enn hvem som gjorde det.

Alle involverte i etterforskningen får sagt sitt: Ambulansesjåføren som kommer først, politiet på gaten, detektivene som leder etterforskningen, statsadvokaten og den nysgjerrige journalisten. Noen ganger slipper også forbryterne til. Den fulle oversikten får tilskueren først når siste bildet toner ut. Et hovedtema i serien blir hvordan man kan vite sannheten med begrenset informasjon.

Skuespillerne gjør en fantastisk jobb. Mange av dem har jeg ikke sett før, men det er ikke et svakt kort i ensemblet. Neal McDonough som tøff statsadvokat på randen av sammenbrudd leverer mer enn forventet. Noen husker han kanskje som Buck i Band of Brothers. Jeg synes det er rart at han ikke har fått flere store roller.

Byen Los Angels som karakter er også en spesiell egenskap ved serien. Tittelen er et kallenavn på englenes by. Kredittsekvensen på starten viser et sammendrag av områdets historie. Det hele gir assosiasjoner til krimforfatteren James Ellroy.

Kun i de siste episodene begynner teknikken å føles uttværet. Her ser vi ulempen ved sesonger på 22 episoder. Vanskelighetsgraden er hevet adskillig ved å fortelle historiene så ambisiøst. Andre sesong knakk sammen når de fortalte historiene mer tradisjonelt. Flere kortere sesonger på HBO hadde nok gjort at Boomtown kunne vart lenger, men jeg er glad for det som ble produsert.

Jeg ble svært glad i denne serien mens jeg bodde i USA i 2002. Første sesong gikk på TV2 for en stund siden og er tilgjengelig på DVD.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: