Heller en gammel russer

Da Vinci-koden på film høres ikke mye fristende ut. Jeg forsvarer gjerne boken for sine begrensede kvaliteter som en oppfinnsom spenningsbok, men andre egenskaper krever en utrolig dyktig manusforfatter for å gjøre det hele om til noe som passer på lerretet: Grunne karakterer, lange teoretiske utlegninger og egentlig ganske lite action. At språket suger spiller mindre rolle på film.

Finnes det noen verre manusforfatter i Hollywood enn Akiva Goldman? Ikke som fremdeles for jobber på forholdsvis seriøse filmer. Valget av han som forfatter til filmen gjør meg mistenksom. Alt han rører ved blir til dritt. Det mest groteske eksempelet er Batman-filmene som senket superhelter for flere år. Jeg ga I, Robot ganske bra kritikk, men ellers inkluderer jeg også Beautiful Mind i dårlig-boksen.

Kombinert med gjennomgående elendig kritikk gjør det at kinopengene mine går andre steder i sommer.

Dårlig språk er ikke et krav for å lage halsbrekkende spenningslitteratur. I den første boken om den russiske etterforskeren Fandorin farter vi rundt tsar-tiden. De første sidene lurer oss til å tro at boken handler om et mystisk selvmord, men ganske snart får hovedpersonen og leseren innblikk i en verdensomspennende sammensvergelse.

Alt er så underholdende og går så fort unna at ingen får tid til å kjede seg. Dramatiske situasjoner og fantastiske redninger skjer fortløpende. Alle forklaringer er enkle og tar sjelden oppmerksomheten bort fra fortellingen. Litt historie med på kjøpet er en hyggelig bonus.

Best av alt, karakterene er interessante og språket oppfinnsomt. Teksten drypper av mørk ironi og russisk fatalisme. Forklaringen på hvordan russisk rullett oppsto bør neppe brukes i en historieksamen, men det er godt løyet.

Forfatteren Boris Akunin (et nesten litt for oppfinnsomt pseudonym) er humanist og medarbeider i kulturtidsskrifter. Her har vi en fyr som vet hva han gjør og synes det er gøy å underholde.

Eneste minus er at Fandorin i ‘Vinterdronningen’ er veldig uskyldig og snubler litt lett over informasjon. Kjente som har lest de senere bøkene sier at han blir mer helt etter hvert, så jeg planlegger å lese mer om den russiske etterforskeren innimellom Mao-biografien jeg holder på med.

Nå er det bare å håpe at filmen basert på karakterene blir å få tak på. De har slått alle rekorder på kinoene i Russland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: