Delt omsorg

Mange skryter av The squid and the whale og jeg bifaller gjerne. Handlingen, barn og ungdom i skilsmisseoppgjør fra 80-tallet, virket som den ville treffe meg personlig. Nå har ikke mitt privatliv så mye å gjøre med guttene i denne filmen, men lojalitetsforvirringen under et familiebrudd vil mange kjenne seg igjen i.

En skilsmissefilm høres litt onsdagsfilm på TVNorge ut, men blekkspruten og hvalen hever seg over det med en godt observert dialog og fantastiske skuespillere. Den har mye av energien og det skjeve blikket til lavbudsjettproduksjoner, men har lært historiefortelling og regi av Hollywood. Jeg liker balansen godt, med unntak av slutten som blir litt vel glattstriglet.

Faren i familien er morsom i sin tragiske pompøsitet. Tidligere har han fått gitt ut egne romaner, men foreleser nå mens han desperat prøver å få antatt nye bøker i konkurranse med kona som er i ferd med å slå i gjennom.

Kommentarer av typen ‘min forgjenger Kafka’ gjør Pappa Pretensiøs til en intellektuell utgave av sjefen i The Office. Enda dummere blir det selvsagt når den eldste sønnen gjentar blødmene i nesegrus beundring for faren.

Sundance i fjor gjorde at jeg ble oppmerksom på filmen første gang. En god omtale og mye skryt på Filmspotting gjorde det til noe å se frem til i sommer. Riktignok kom en av anmelderne med en av de råeste kritikkene av en skuespiller noen gang i sin omtale av innsatsen til moren (etter hukommelsen): An age-appropriate line delivery device.

Så ille er ikke Laura Linney i rollen som moren. Jeff Daniels gjemt bak et stort skjegg er en ypperlig spilt og forferdelig far. Ungene leverer varene og birollene er morsomme.

En sterk femmer på terningen for en film som skrur inn en morsom, bittersøt og ektefølt historie om skilsmisse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: